Brokerii au făcut doar 12 mil. euro din tranzacţii pe Bursă

Autor: Liviu Chiru 05.01.2011

Valoarea comisioanelor încasate de firmele de brokeraj din intermedierea tranzacţiilor cu acţiuni pe Bursă a scăzut anul trecut la circa 12 mil. euro, faţă de un nivel de peste 15 mil. euro în 2009, ca urmare a scăderii comisioanelor.

Cifra este comparabilă cu afacerile unei companii de talie mică de pe Bursă, precum Turbomecanica. Pe aceste venituri se bat în prezent peste 60 de firme de brokeraj care au împreună circa 1.000 de angajaţi.

Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni de pe Bursă a fost anul trecut de circa 6,2 mld. lei (1,45 mld. euro), în creştere cu 10% faţă de 2009, însă în semestrul al doilea tranzacţiile au fost la jumătate faţă de prima jumătate a anului, brokerii confruntându-se cu cele mai mici rulaje zilnice din ultimii şase ani.

Majoritatea firmelor de brokeraj reuşesc să-şi continue activitatea chiar şi în aceste condiţii, datorită veniturilor suplimentare obţinute din tranzacţiile în nume propriu (pe house), dar şi datorită vânzării de acţiuni BVB. O parte dintre brokeri s-au profilat anul trecut pe tranzacţiile cu acţiuni Fondul Proprietatea. Odată cu listarea fondului la Bursă, brokerii se aşteaptă şi la o creştere a lichidităţii.