BP rămâne o ţintă atractivă pentru Shell

Ziarul Financiar 04.01.2011

Acţiunile companiei petroliere BP au înregistrat cea mai mare creştere zilnică din ultimele şase luni în urma zvonului că Royal Dutch Shell a luat în considerare preluarea companiei anul trecut în timpul dezastrului ecologic din Golful Mexic şi că interesul acesteia privind preluarea continuă, scrie Bloomberg.

Cotidianul britanic Daily Mail a scris că Shell a luat în considerare preluarea BP în timpul crizei din Golful Mexic şi rămâne în continuare interesată de o fuziune. Cotaţia acţiunilor se afla anul trecut la niveluri minime istorice ca urmare a exploziei unei platforme petroliere operată de BP în Golful Mexic, accident care a provocat una dintre cele mai grave deversări de petrol din istorie.

"Shell ar putea fi interesată, iar acest lucru ar împinge în sus cotaţia acţiunilor. Mai important este că BP a făcut tot posibilul pentru a diminua toate lucrurile negative ce au avut loc anul trecut", spune Gudmund Halle Isfeldt, analist al DnB NOR. Acţiunile BP au crescut cu 60% faţă de valoarea atinsă la sfârşitul lunii iunie, atunci când compania petrolieră a fost obligată de administraţia Obama să suporte costurile ecologizării şi să îi despăgubească pe cei afectaţi de deversarea petrolieră.