Cel mai bogat ceh se bate cu italienii de la Intesa pentru o bancă din Cehia deţinută de nemţi

Autor: Catalina Apostoiu 04.01.2011

Grupul PPF, controlat de miliardarul ceh Petr Kellner, şi grupul bancar italian Intesa Sanpaolo sunt interesate să achiziţioneze divizia cehă a băncii germane Landesbank Baden-Wurttenberg (LBBW), scrie Czechposition.com.

Grupul german a intrat pe piaţa cehă la mijlocul anului 2008, achiziţionând divizia locală a grupului austriac BAWAG Bank. La acea vreme, ziarul austriac Der Standard anunţa un preţ de achiziţie de aproximativ 160 de milioane de euro.

Milan Tomanek, purtătorul de cuvânt al PPF, a refuzat să comenteze informaţia, în timp ce Marcela Stefcova din cadrul Crest Communications, care se ocupă de activităţile de PR pentru LBBW, a declarat că banca nu comentează pe marginea "speculaţiilor de acest gen". PPF deţine în România mai multe active printre care şi compania de asigurări Ardaf. PPF este interesată de LBBW din simplul motiv că banca naţională cehă nu a acordat încă licenţa bancară pe care grupul lui Kellner a solicitat-o anterior.

Deşi banca centrală va acorda cu siguranţă o nouă licenţă PPF, momentul în care acest lucru va avea loc nu este deloc sigur.

Iar din moment ce PPF vrea să-şi lanseze noua bancă de retail într-un anumit moment, aceasta trebuie să găsească modalităţi alternative de obţinere a unei licenţe.

Achiziţionarea unei bănci mici ca LBBW Cehia ar putea reprezenta oportunitatea ideală pentru Kellner, care deţine active în valoare de aproape 29 de miliarde de coroane (1,16 miliarde de euro).

O altă candidată pentru operaţiunile cehe ale LBBW este potrivit surselor citate banca italiană Intesa Sanpaolo, care are planuri de extindere în Europa Centrală şi de Est.