Dorin Ştefan, turn „SF“ în Taiwan

Ziarul Financiar 03.01.2011

Designul propus de biroul de arhitectură condus de Dorin Ştefan a fost ales dintr-o listă de 237 de proiecte ale unor arhitecţi din 25 de ţări, iar "pe lângă şansa de a proiecta turnul, arhitectul a câştigat şi un premiu de 125.000 de dolari", potrivit earthtimes.org.



Arhitectul român Dorin Ştefan, care a proiectat în Bucureşti clădiri precum Opera Center de la Eroilor sau turnul Euro Tower de pe strada Barbu Văcărescu, a câştigat concursul pentru proiectarea unui turn cu o înălţime de peste 300 de metri în Taichung, cel de-al treilea oraş ca mărime din Taiwan, care ar urma să devină în 2014 cea mai înaltă clădire din oraşul asiatic.

Designul propus de biroul de arhitectură condus de Dorin Ştefan a fost ales dintr-o listă de 237 de proiecte ale unor arhitecţi din 25 de ţări, iar "pe lângă şansa de a proiecta turnul, Dorin Ştefan a câştigat şi un premiu de 125.000 de dolari", potrivit publicaţiei earth-times.org.

Din juriul care a ales proiectul câştigător au făcut parte arhitecţi taiwanezi, americani, britanici şi japonezi care au caracterizat proiectul lui Dorin Ştefan "atât modern, cât şi elegant".

Pe poziţiile doi şi trei s-au aflat echipe de arhitecţi din Marea Britanie şi Spania. Turnul de birouri ar urma să cuprindă un centru de observare, un restaurant şi spaţii de birouri, lucrările fiind programate să înceapă în 2012 şi să dureze doi ani, finanţarea pentru acest proiect fiind asigurată de municipalitatea oraşului Taichung, localitate cu peste un milion de locuitori.

Cea mai înaltă clădire de birouri din Taiwan este Taipei 101, situată în capitala ţării, care măsoară 508 metri.

Dorin Ştefan alături de Vladimir Arsene sunt consideraţi drept cei mai reputaţi arhitecţi români, care au realizat numeroase din imobilele din Bucureşti construite în ultimii zece ani.