După 10 ani, Rohan predă „cascheta“ la Carpatcement

Ziarul Financiar 03.01.2011

Mihai Rohan, cel mai experimentat manager român din industria cimentului, care a ocupat timp de zece ani poziţia de director general al Carpatcement Holding, subsidiara locală a grupului german HeidelbergCement, va preda la începutul anului viitor conducerea companiei, urmând să fie înlocuit de Florian Aldea, cel care a ocupat până de curând funcţia de director general al Carpat Beton, divizia de betoane a HeidelbergCement.

"Este momentul să mă retrag din activitatea operaţională pentru a preda ştafeta unui tânăr profesionist şi a putea să mă dedic mai mult familiei", argumentează Rohan plecarea din fruntea producătorului de ciment. Cel considerat "tatăl cimentului" din România, datorită unei cariere de 42 de ani pe această piaţă, va rămâne preşedinte al Consiliului de Administraţie al Carpatcement pentru încă doi ani şi va rămâne preşedinte al CIROM, patronatul din industria cimentului.

Rohan a preluat în 2000 conducerea subsidiarei locale a grupului german Heidelberg, care avea prin cele două fabrici din România, de la Deva şi Bicaz, afaceri anuale de circa 40 mil. dolari. În prezent, compania are trei fabrici, astfel că pe lângă cele două menţionate deţine una şi la Fieni.

Afacerile Carpatcement au crescut constant sub conducerea lui Rohan, iar în 2007 şi 2008 au ajuns la venituri de 294 mil. euro şi o marjă de profitabilitate de 30%.

De asemenea, între anii 2005 şi 2009, subsidiara condusă de Rohan a adus nemţilor profituri cumulate de 344 mil. euro, însă în momentul de faţă, business-ul este în declin, pe fondul crizei din sectorul imobiliar.

Rohan lasă pe mâna lui Aldea un business cu circa 1.200 de angajaţi, al căror salariu mediu brut la nivel de holding este de 3.650 de lei. De asemenea, în urma investiţiilor realizate în ultimii doi ani, afacerea condusă de Rohan a ajuns la o capacitate de producţie în cadrul celor trei fabrici de ciment de 6,3 milioane de tone anual.

Carpatcement Holding a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 884 mil. lei (209 mil. euro), în scădere cu 19% faţă de 2008.

Pentru 2010, conducerea companiei estimează un declin total al cifrei de afaceri de 10%, în condiţiile în care pentru întreaga piaţă a cimentului din România Rohan prognozează o scădere de 10-15% în volum pentru anul în curs.