Creşterea economiei în 2011 va fi condiţionată tot de politica fiscală şi evoluţia ţărilor UE

Autor: Mediafax 29.12.2010

Economia României ar putea creşte în 2011 în medie cu 0,7%, dar ieşirea din recesiune va fi condiţionată, pentru al treilea an consecutiv, de eventualele măsuri de politică fiscală adoptate pe plan intern şi de evoluţia celorlalte state europene, apreciază analiştii economici citaţi de Mediafax.

Estimările analiştilor privind evoluţia PIB în 2011 variază între o stagnare a economiei şi o creştere de 1,7%, iar media este de 0,7%.

Analiştii au anticipat la finele anilor 2008 şi 2009 că economia va creşte în anii următori, dar şi-au revizuit estimările în repetate rânduri din cauza incertitudinilor legate de mediul macroeconomic intern şi de evoluţia crizei internaţionale, şi modificărilor frecvente ale contextului economic internaţional.

În decembrie 2009, estimările analiştilor indicau pentru acest an o creştere economică cuprinsă între 0,6% şi 2%, dar acestea au fost revizuite în scădere de mai multe ori în principal din cauza măsurilor de austeritate anunţate şi implementate pe parcursul anului, cum ar fi majorarea TVA cu 5 puncte, la 24%, şi reducerea salariilor angajaţilor din sectorul bugetar cu 25%. În prezent majoritatea prognozelor indică pentru acest an o contracţie a PIB-ului situată în jurul a 2%. Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro.