CC: Legea de aprobare a OUG 50/2010, constituţională. Ordonanţa nu se aplică contractelor în derulare

Ziarul Financiar 28.12.2010

Curtea Constituţională a respins, marţi, sesizarea PNL de neconstituţionalitate a Legii de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 50/2010 privind creditele pentru consumatori, informează Mediafax.

"Atacăm această lege la Curtea Constituţională, pentru că prezintă elemente de neconstituţionalitate atât în ceea ce priveşte procesul de legiferare, încălcându-se totodată mai multe articole din Constituţie, precum şi principii consacrate de jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene", anunţa într-un comunicat, din 23 decembrie, viceliderul grupului PNL, Eugen Nicolăescu.

Liberalii au făcut trimitere la articolul 61 alineat (2) din Constituţie, potrivit căruia "Parlamentul este alcătuit din Camera Deputatilor şi Senat" şi au susţinut că în cadrul dezbaterilor parlamentare pe acest act normativ orice amendament depus în Camera Deputaţilor ar fi trebuit depus şi la Senat pentru ca şi această Cameră să aibă dreptul să se pronunţe asupra lui, "lucru neglijat de actuala majoritate".

"Astfel, amendamentul depus pe articolul 95 din Ordonanţă, potrivit căruia aplicarea OUG 50/2010 se va aplica doar pentru contractele noi de credit, ar fi trebuit supus dezbaterii Senatului pentru a se respecta principiul bicameralismului consacrat de Constituţie", se arăta în comunicat. Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro.