Ion Ghizdeanu, şeful Comisiei de Prognoză: construcţiile şi industria cu desfacere internă, cele mai mari semne de întrebare pentru 2011

Autor: Sorin Pâslaru 27.12.2010

Preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză, Ion Ghizdeanu, consideră că cele mai sensibile puncte pentru prognoza pe 2011, care ar putea răsturna estimarea de creştere economică de 1,5%, sunt construcţiile şi industria cu desfacere internă.

"În construcţii este o problemă pentru că lagul (perioada de revenire după revenirea altor indicatori - n.red.) este cam mare. De asemenea, sunt puţin îngrijorat de evoluţia industriilor cu desfacere pe piaţa internă, cum este industria uşoară sau industria alimentară, care se confruntă atât cu întârzierea revenirii consumului cât şi cu competiţia pieţei comune europene", a spus Ghizdeanu.

Construcţiile sunt prevăzute cu o creştere de 1,6%, după ce în 2010 au cunoscut o scădere de 18%, faţă de -14% anul anterior. În toamna anului 2009, Comisia de Prognoză prevedea o creştere pentru 2010 a sectorului construcţiilor în PIB de 3,6%, neîndeplinită.

Opinia Prognozei contrazice în cea mai mare parte declaraţiile recente ale oficialilor din construcţii, care prevăd în cel mai bun caz o stagnare pentru anul următor.

Diferenţa între creşterea de 3,6% prognozată pentru 2010 şi ceea ce s-a întâmplat în realitate, adică o scădere drastică de 18%, este explicată de preşedintele celei mai puternice instituţii de prognoză din România, cu 80 de angajaţi, prin lipsa de încredere a populaţiei în a-şi relua investiţiile în locuinţe.

"Nu am estimat că va fi atât de mare lipsa de încredere, mai ales în mediul rural, în revenirea economiei. Oamenii au decis să amâne investiţiile în locuinţe. De acum însă, pe fondul îmbunătăţirii accesului la finanţare, estimăm o reluare a investiţiilor persoanelor fizice în locuinţe", a explicat Ghizdeanu.

Şeful Comisiei de Prognoză afirmă că sectorul construcţiilor în România este dominat de cererea persoanelor fizice şi investiţiile în infrastructură ale statului, faţă de pieţele vestice, unde lucrările dezvoltatorilor privaţi de locuinţe, spaţii industriale, logistice sau de birouri au o pondere mai mare.

În ceea ce priveşte celălalt mare risc, industria cu desfacere internă, Ion Ghizdeanu spune că problema mai mare nu este atât revenirea consumului cât competiţia cu importurile.

"Industria alimentară şi industria uşoară cu desfacere internă au rămas în urma industriei profilată exclusiv pe export (care a avut o creştere de 28% în 2010- n.red). Reluarea moderată a consumului este aproximativ certă, dar acum competiţia cu importurile din Uniunea Europeană este puternică », a explicat Ghizdeanu.

Comisia de Prognoză prevede o încetinire a creşterii industriei în 2011 până la 2,7%, faţă de un plus de 4,3% înregistrat în 2010.

În rest, în afară de plusul de prevăzut de 3,6% la construcţii, creşterea economică de 1,5% prognozată de Comisie pentru anul următor se bazează pe o creştere cu 1% în agricultură şi un plus de 0,9% în servicii.

Prognoza Comisiei pentru 2010 făcută în toamna anului 2009 pe care şi-a construit guvernul anul trecut bugetul a fost foarte departe de realitate. Astfel, Comisia de Prognoză prevăzuse în noiembrie 2009 o creştere a PIB de 0,5% în 2010, până la 525 miliarde de lei, bazată pe: plus 0,6% la servicii (în realitate, conform datelor pe primele trei trimestre, a fost -3%), plus 3,6% la construcţii (în realitate -18%), plus 1,6% la agricultură (în realitate 1%) şi -1,3% la industrie (în realitate plus 4,3%).