Accesarea fondurilor europene pentru HR de către ONG-uri şi sindicate, amânată până după sărbătorile de iarnă

Autor: Adelina Mihai 26.12.2010

ONG-urile, sindicatele, patronatele, agenţiile antidrog şi furnizorii de training care au încercat să acceseze la începutul săptămânii fonduri europene pentru resurse umane în valoare de 130 de milioane de euro destinate dezvoltării economiei sociale şi nu au reuşit din cauza prăbuşirii sistemului informatic prin care se depuneau proiectele vor putea depune din nou proiecte după sărbătorile de iarnă.

Peste 2.500 de români au încercat luni dimineaţă să depună un proiect de finanţare pe site-ul actionweb.fseromania.ro, un sistem informatic dezvoltat de autoritatea de management a programului (AMPOSDRU) pentru a facilita depunerea de proiecte. Interesul românilor a dus însă la o prăbuşire a sistemului informatic.

"Ţinând cont de ultima solicitare a partenerilor sociali, conducerea AMPOSDRU a decis lansarea liniei de finanţare pentru proiecte de grant în cadrul DMI 6.1. (domeniul major de intervenţie- n.red.) după sărbătorile de iarnă, respectiv în prima parte a lunii ianuarie 2011. Data exactă a lansării liniei de finanţare va fi anunţată pe site-ul www.fseromania.ro cu cel puţin 48 de ore înainte de deschiderea aplicaţiei Action Web", se arată într-un comunicat transmis de autoritatea de management care gestionează fonduri europene în valoare de aproape 4.3 miliarde de euro pentru dezvoltarea resurselor umane.

Interesul sporit al românilor pentru accesarea de fonduri europene a crescut foarte mult în ultimul an, mai ales pentru că cei care vor să acceseze au învăţat să scrie corect proiecte, dar şi din cauza crizei şi a nevoii de finanţare alternativă. Dacă timp de trei ani pentru astfel de proiecte - pentru care finanţarea se acordă după principiul "primul venit, primul servit" - nu s-au depus decât 300 de dosare, la începutul săptămânii s-a stabilit un record al numărului de români interesaţi de fonduri europene. Finanţările pe care potenţialii beneficiari au vrut să le obţină sunt pentru proiecte de tip grant, care nu depăşesc o valoare totală de 500.000 de euro.