Crăciunul, pus la index?

Ziarul Financiar 23.12.2010

Halucinant, începând din acest an, Crucea Roşie din Marea Britanie consideră Crăciunul drept factor discriminant la adresa musulmanilor! Ca atare s-a hotărât ca ornamentele specifice să fie scoase din magazinele şi din birourile britanice ale instituţiei. Aceeaşi Cruce Roşie britanică a decis ca şi felicitările să nu pomenească cumva de Naşterea Domnului. Voluntarii care lucrează în magazinele acesteia nu vor pronunţa cuvântul Christmas, felicitările vor conţine un simplu şi foarte corect politic "Sărbători Fericite" sau "Cele mai bune urări"…

Conform presei britanice, însuşi Lordul Ahmed, primul musulman devenit membru al Camerei Lorzilor (în 1998) şi lider important al comunităţii musulmanilor din Marea Britanie, şi-a declarat mirarea, calificând decizia drept "prostească". Acesta a arătat că în Coran musulmanii sunt îndemnaţi să respecte sărbătorile credincioşilor altor religii.
Nu mai vorbim despre nonsensul în care riscă să se (c)angreneze instituţia de care vorbim, a cărei siglă porneşte taman de la crucea creştină.
Faptul nu-i deloc stingher. Pare să facă parte mai degrabă din valul occidental de propagandă ateistă al ultimilor ani. În 2009, de pildă, tot în Marea Britanie, au circulat 800 de autobuze pe care scria: "Probabil că nu există Dumnezeu. Nu-ţi mai face griji şi bucură-te de viaţă". Sau, în acelaşi an, în metroul din New York, unde se afirma (stupid): "Un milion de newyorkezi sunt buni şi fără Dumnezeu. Tu eşti?".
Mai nou, zilele trecute, tot în SUA (New Jersey) a fost ridicat un panou care vizează aceeaşi sărbătoare a Naşterii Domnului: "Ştii că este un mit. În acest sezon, sărbătoreşte raţiunea". Conform CNN, preşedintele organizaţiei American Atheists pretinde că panoul îi reprezintă pe cei "50 de milioane de atei din naţiunea americană", iar aceia care-l vor citi vor putea medita astfel dacă este cazul să mai creadă într-un "om magic, invizibil, aflat în cer". Evident, o afirmaţie puerilă pentru orice persoană cu bun-simţ (spiritual/duhovnicesc). Nu mai vorbim despre aşa-zişii "atei", care, în realitate, sunt obsedaţi în majoritate de mirobolanta ofertă New Age - de la mania horoscoapelor şi a vracilor post-moderni, până la puzderia de tehnici spirituale pseudo-orientale, de măscări pseudo-şamanice ori spiritism cu extratereştri. De altfel, "ateismul" acestora este tot o formă de religiozitate studiată cu viu interes de antropologia religiilor...
Ceea ce este haios şi regretabil e că şi catolicii s-au lăsat prinşi în acest "joc". Liga Catolică din New York a plasat la rându-i un panou-replică de Crăciun în care afirmă: "Ştii că este adevărat. Sărbătoreşte-l pe Iisus!", precum în campaniile electorale, în care valurile de afişe sunt construite pe algoritmul: afirmaţie - replică - contrareplică - etc. Jenant, căci verticala la care funcţionează Biserica nu necesită acceptarea unor jocuri de acest tip. "Replica" poate veni din cu totul altă perspectivă. Cine-i oprea pe catolici, de pildă, să aducă nişte tineri care să cânte pur şi simplu câteva colinde taman sub panoul pe care scrie "Ştii că este un mit". Iar acest happening să fie filmat şi difuzat ulterior pe toate canalele media? Chiar dacă nu aparţine tradiţiei creştine, se poate aplica şi aici un splendid aforism: "Singura modalitate de a lupta contra răului este progresul constant în bine". În felul acesta descoperi (treptat, poate) şi acea altfel de perspectivă.
…Aproape că nu mai contează modalităţile de raportare la cele petrecute acum 2000 de ani. Ceea ce contează este că evenimentul Naşterii Domnului îi "împinge" pe oameni să se poziţioneze cumva. Cu alte cuvinte, măcar faptul că recunosc, cu toţii, că din acel moment a început o nouă eră, "era noastră" - cum a fost numită din aceleaşi considerente materialiste. Acest nou Timp îşi arată pe deplin roadele. Poate că teologul Alexander Men (1935 - 1990) avea dreptate când spunea că noi NU am descoperit încă decât o mică parte a ceea ce înseamnă creştinismul. Pe măsură ce înaintăm în istorie, creştinismul ni se dezvăluie.
Deocamdată, este un nou prilej de resetare a Timpului.
Îl vom trăi fiecare în funcţie de generozitatea cu care locuim în lume, de bucuria cu care am învăţat să ne bucurăm. Raportarea la generozitatea şi la bucuria hristică este o asimptotă de care devenim conştienţi pe măsură ce maturitatea spirituală se coace.
Un Crăciun fericit!
MARIUS VASILEANU (n. 14 aprilie 1964, în Gura Humorului, Bucovina) are o licenţă în filosofie (Universitatea Bucureşti) şi un master în antropologia spaţiului sacru (Universitatea de Arhitectură "Ion Mincu"). Din 2007 este doctorand al Universităţii Bucureşti, Facultatea de Litere, cu o temă interdisciplinară în care continuă studiile de antropologie a religiei. A fost director al Editurii Muzicale şi profesor de istoria religiilor în învăţământul preuniversitar. A ţinut cursuri şi seminarii de introducere în istoria şi antropologia religiilor la Universitatea Bucureşti şi la Universitatea de Arhitectură "Ion Mincu". A susţinut o bogată activitate în presă: studii, articole, eseuri, recenzii, proză scurtă, editoriale, interviuri - în jurnale, reviste culturale şi cu profil spiritual -, producător şi realizator de emisiuni radio, numeroase colaborări la principalele televiziuni centrale. A fost redactor-şef al revistei Adevărul literar şi artistic. În prezent realizează o pagină de religie în săptămânalul Timpul. A publicat cartea "În căutarea duminicii. Sacru şi profan în epoca foiletonistică" (Editura Paralela 45, 2008).