Francul a urcat la un nou record, de 3,4316 şi presează clienţii care au luat credite în moneda elveţiană

Autor: Ciprian Botea 23.12.2010

Francul elveţian a urcat la un nou maxim istoric în faţa monedei naţionale, BNR afişând un curs oficial de 3,4316 lei pentru un franc, pe fondul preferinţei în creştere a investitorilor pentru plasamentele în active sigure. În ultima lună, moneda elveţiană s-a apreciat cu 6,6% în faţa leului.

De la sfârşitul anului trecut, francul a câştigat peste 20%, ceea ce pune o presiune foarte mare pe clienţii care au luat împrumuturi în franci elveţieni în anii de boom ai creditării. Comparativ cu septembrie 2008, moneda eleveţiană s-a apreciat cu aproape 70%.

Mai multe bănci au promovat creditele în franci elveţieni în 2006-2007, datorită dobânzilor foarte mici afişate, dar acum clienţii înceo să simtă puternic presiunea cursului. În octombrie, ultima lună pentru care sunt disponibile date, restanţele la franci elveţieni au sărit cu 15% faţă de septembrie, până la echivalentul a 156 mil. euro. Faţă de octombrie 2009, restanţele la creditele în franci elveţieni au crescut de şase ori.

Francul s-a apreciat puternic în ultimele săptămâni şi în faţa monedei europene, pe fondul agravării crizei datoriilor suverane din Europa.