Cum a devenit Alro prioritate naţională şi a luat energie hidro în funcţie de preţul aluminiului

Autor: Roxana Petrescu 21.12.2010

Premierul Emil Boc a semnat la sfârşitul lui ianuarie 2010 un document trimis de fostul ministru al economiei, Adriean Videanu, prin care şi-a exprimat acordul ca industria primară de aluminiu să fie considerată domeniu prioritar pentru economia na­ţională.

Două luni mai târziu de la semnarea acestui document, Alro, singurul producător de aluminiu din România, încheia un contract cu Hidroelectrica până în 2018.

În acest contract preţul energiei pentru cel mai mare consumator de electricitate din România a variat pentru prima dată în funcţie de modul în care evoluează cotaţia aluminiului la nivel internaţional, exact aşa cum se descrie şi în documentul conceput de Videanu şi semnat de Boc.

Potrivit unor declaraţii ale directorului Hidroelectrica, Mihai David, care va fi schimbat din funcţie de la începutul anului viitor, prelungirea contractului cu Alro până în 2018 s-a făcut în contextul existenţei acestui memorandum.

Mai mult, Hidroelectrica, în urma noii formule de calcul pe baza cotaţiilor aluminiului, a câştigat în primele zece luni 47 de milioane de lei în plus faţă de vechea formulă.

"România are şansa de a fi păstrat în decursul ultimilor 20 de ani de tranziţie spre economia de piaţă" câteva sectoare industriale primare, "dintre care cel mai dinamic este cel de producere a aluminiului primar", se arată în memorandumul cu tema "Dezvoltarea secto­rului de producţie a aluminiului primar în România", iniţiat de Ministerul Economiei şi aprobat în şedinţa Guvernului din 29 ianuarie 2010, conform informaţiilor furnizate de Secretariatul General al Guvernului.

În ciuda existenţei acestui me­morandum, strategia naţională de export a eliminat recent de pe lista de priorităţi domenii precum side­rurgia, petrolul şi gazele sau industria chimică, sectoarele care în viziunea guvernului sunt de viitor fiind agricultura ecologică şi IT-ul.

"Statistica la nivel mondial arată că toţi producătorii de alu­miniu beneficiază de alimentarea cu energie electrică din sursa hidro în procent de circa 75% din con­sum total, aceasta permiţând men­ţinerea costurilor pe tona de alu­miniu produs la un nivel competitiv care să asigure parti­ciparea şi tranzacţionarea produsului la bursă, respectiv la London Metal Exchange", se arată în documentul redactat de Videanu.

Potrivit acestuia, "ponderea costu­rilor cu energia electrică de aproximativ 30% din total costuri şi legătura veniturilor cu co­taţia de tranzacţionare a aluminiului" pe bursa de la Londra "fac ca rezultatul economico-financiar al producătorilor de aluminiu primar să aibă conexiune direct proproţională cu cotaţia bursieră a London Metal Exchange".

Pe 2 aprilie Alro a anunţat semnarea unui contract cu Hidroelectrica valabil până în 2018 prin care producătorul de aluminiu cumpăra anual circa 3 TWh, preţul energiei variind în funcţie de cotaţia aluminiului.