Alte iubitoare de vampiri la Leda: Rachel Caine, Kelley Armstrong, L.J. Smith, Richelle Mead/ de Stelian Ţurlea

Ziarul Financiar 16.12.2010

Rachel Caine este pseudonimul lui Roxanne Longstreet Conrad, o scriitoare americană de SF, fantasy, suspans şi horror care, din 1991, tot publică sub diferite pseudonime. Trăieşte în Texas, iar soţul ei este un celebru iluzionist. Seria ei cea mai cunoscută este cea de care ne ocupăm în numărul de faţă - "Vampirii din Morgenville". Editura Leda a publicat deja două romane din serie, anunţând pompos pe coperta a patra: "Bine aţi venit în Morganville, Texas! Nu rămâneţi pe afară după ce se lasă întunericul..." Morganville este un mic oraş universitar din inima Texasului, plin de personaje ciudate, unele chiar malefice. Îndemnul de pe copertă este probabil o nadă suficientă spre lectură.

"Casa de sticlă", tradus de Adrian Deliu, a fost primul roman tradus din cărţile lui Rachel Caine. Atunci când studenta Claire Danvers se mută din campus într-una dintre cele mai vechi case din Morganville, descoperă că persoanele cu care împarte locuinţa nu dau prea multe semne de viaţă. Cu toate acestea, ele o vor apăra pe Claire, atunci când cele mai tainice secrete ale oraşului vor ieşi la lumină, lacome de sânge proaspăt. Destul să te cutremuri... "Lumea vampirilor lui Caine este formidabila... Fanii Amurg nu trebuie sa o rateze!" - World Nerd

"Balul fetelor moarte" se cheamă volumul 2 al seriei Vampirii din Morganville. Este tradus din limba engleză tot de Adrian Deliu. De astă dată, Claire Danvers nu duce lipsă de provocări… cum ar fi viaţa printre creaturile nopţii. Partea bună este că are un straşnic vecin de cameră (care are obiceiul să dispară odată cu răsăritul soarelui) şi un nou iubit (care are talentul de a da veşnic de necazuri). Între timp, o frăţie îşi organizează anualul Bal al Fetelor Moarte si - surpriză! - Claire şi prietena ei Eve, proscrisă ca şi ea, sunt invitate. Fetele se duc la petrecere, sperând să găsească acolo ajutorul de care au nevoie pentru salvarea lui Shane. Dar când află adevăratul motiv al invitaţiei, întregul iad se dezlănţuie... "Daca Rachel Caine nu este pe lista dumneavoastră de cumpărături obligatorii, treceţi-o imediat, fără ezitare!" - The Eternal Night

Kelley Armstrongeste altă scriitoare de succes, cărţile ei devenind bestseller. S-a născut în Canada în 1968, a publicat până acum 13 romane fantasy, dar şi romane poliţiste, primul apărut în 2007. Este considerată un maestru al poveştilor cu stafii, demoni şi vârcolaci. Locul special în care scrie - pivniţa casei! Cea mai cunoscută serie dintre cele publicate este cea numită "Forţele răului absolut", din care Editura Leda a publicat două romane, ambele traduse de Cristina Jinga.

Primul dintre ele se cheamă "Invocarea". Eroina este o tânără pe nume Chloe Saunders, care se pomeneşte într-o situaţie ciudată: brusc, începe să vadă oameni morţi. Este închisă într-un sanatoriu pentru adolescenţi cu tulburări mintale, dar sanatoriul nu este ceea ce pare… "Numele meu este Chloe Saunders şi viaţa mea nu va mai fi niciodată la fel ca până acum. Tot ce voiam era să îmi fac prieteni, să cunosc băieţi şi să continui să fiu o adolescentă obişnuită. Dar nici măcar nu mai ştiu ce înseamnă asta. Totul a început în ziua in care am văzut prima mea stafie − si stafia m-a văzut pe mine… Acum, stafiile sunt pretutindeni şi nu vor să mă lase in pace. Şi, ca si cum asta n-ar fi fost de-ajuns, m-am trezit închisă in Sanatoriul Lyle, ,,un loc special" pentru adolescenţii cu probleme psihice. Şi totusi, sanatoriul nu este ceea ce pare. Să nu mai spuneti nimănui, dar eu cred că şi cei închişi aici cu mine sunt mai mult decât se arată la prima vedere. Problema e de partea cui sunt ei?"

Volumul 2. "Revelaţia". Este un roman şi mai reuşit. Chloe şi prietenii ei adolescenţi supranaturali se străduiesc să găsească un ajutor în lupta împotriva grupului care încearca să-i ia ostatici.

Tot la Editura Leda, un nou volum din Jurnalele vampirilor. "Întoarcerea: Căderea nopţii" de Lisa Jane Smith, o scriitoare care trăieşte în nodul Californiei, autoare a peste douăzeci şi cinci de cărţi care combină mai multe genuri - horror, science-fiction, fantasy, romance şi în care majoritatea personajelor sunt foarte tinere. Seria Jurnalele Vampirilor a fost adaptată pentru televiziune. Volumul de faţă, a cincilea, a fost tradus şi adnotat de Mirella Acsente şi publicat de aceeaşi Editură Leda.

În sfârşit, să amintim şi apariţia unui nou volum, al cincilea, din seria Academia Vampirilor de Richelle Mead. Romanul se cheamă "Limitele spiritului". După o lungă şi tulburătoare călătorie până în oraşul natal al lui Dimitri din Siberia, Rose Hathaway s-a întors la Sf. Vladimir - şi la cea mai bună prietenă a ei, Lissa. Sunt în pragul absolvirii, iar fetele de-abia aşteaptă ca viaţa de dincolo de porţile de fier ale Academiei să înceapă. Dar inima lui Rose încă mai tânjeşte după Dimitri, şi ştie prea bine că el pândeşte ascuns undeva, nu departe. Nu a reuşit să-l ucidă atunci când a avut şansa. Iar acum, cele mai rele temeri ale ei sunt pe cale să se adeverească - Dimitri, strigoiul, o vânează.

Pentru adolescenţii care vor să evadeze, cele şase cărţi sunt un bun prilej s-o facă.