Ce planuri are Amalia Năstase după ce piaţa iese din criză

Autor: Cristina Roşca 07.12.2010

"Never say never", spune Amalia Năstase răspunzând la o întrebare legată de achiziţia de noi companii din domeniul modei, fără a oferi mai multe detalii. La Amalia Năstase totul se joacă în terenul incertitudinii. Câte perechi de pantofi aveţi? "Prea multe." Cât de des vă cumpăraţi haine? "Prea des."



Amalia Năstase, cunoscută în principal pentru căsnicia cu Ilie Năstase şi abia în plan secundar pentru apartenenţa sa la mediul de business, are drumul în afaceri orientat deocamdată într-o singură direcţie: dezvol­tarea.

Ama­lia Năstase achiziţiona la sfârşitul anului trecut 30% din acţiunile High Fashion Group, divizia de lux a grupului Solmar, care deţine în portofoliu şi Victoria 46 (care comercializează branduri precum 3.1 Phillip Lim, Balenciaga, Christian Dior, D&G, Elie Saab, Givenchy, Jimmy Choo, Lanvin, Roberto Cavalli, Yves Saint Laurent), Day & Night (Dsquared, Paul & Joe, Juicy Couture, Moschino jeans, DKNY jeans) - concept ce se adresează tinerilor, Petit's (Baby Dior, Miss Blumarine, Ar­mani Junior, Cavalli Angels & Devils, Iceberg, Phillip Lim) - un multibrand cu haine de designer pentru copii, şi, cel mai recent nume, Victoria Men, des­ti­nat bărbaţilor. Perla coroanei rămâne Victoria 46, scrie revista BUSINSESS Magazin.

Multibrandul de pe Calea Victoriei este şi principala desti­naţie de shopping pentru fosta soţie a lui Ilie Năstase. "Bine­înţeles, prefer să îmi fac cumpă­răturile la Victoria 46 şi la Day & Night. Aici, la fel ca orice alt client, beneficiez de un personal shopper care mă ţine la curent cu noile colecţii, cu noile tendinţe."

Un an al dezvoltării şi investiţiilor
Shoppingul la Milano, Paris sau New York nu este înscris pe agenda călătoriilor în afara ţării, pentru "că atunci când plec în străinătate prefer să îmi petrec timpul bucurându-mă de locul pe care îl vizitez, fără a alerga din magazin în magazin pentru cumpărături".
Atunci când vine vorba de cumpărături, Amalia Năstase ştie ce vrea. În Victoria 46, în timp ce ne pregă­team de interviu, privea atent în stânga şi în dreapta şi întreba "Asta e nouă?". "Pe asta nu o ştiu." Este undeva o îmbinare a utilului cu plăcutul. Deşi nu alege ea hainele ce urmează a fi expuse în magazinele grupului ("pentru asta avem un buyer"), ea se ocupă să le poarte.

"Eu nu fac parte din managementul de zi cu zi al High Fashion, deci nu cunosc multe de­talii legate de operarea zilnică a maga­zi­nelor. Eu mă ocup de partea mai vizibilă şi mai puţin financiară, dacă o pot numi aşa, şi anu­me PR-ul magazinelor şi relaţia cu presa de fashion, evenimentele legate de maga­zine." Despre activitatea în PR a Amaliei Năstase s-au scris multe. Totul a început la sfârşitul lui 2008, când a fost creată agenţia de PR şi organizare de evenimente Even­tures, care anul trecut a obţinut venituri de circa 1 milion de euro, deţinută împreună cu Răzvan Vasilescu. Din total, 88.000 de euro au provenit dintr-un contract cu Ministerul Turismului, pentru campania "Romania, land of choice".
Agenţia a apărut în prim- plan în august 2009, când Amalia Năstase a fost anchetată de o co­misie parla­mentară în legătură cu acest contract. Între timp lu­crurile s-au calmat, iar 2010 "a fost un an foarte bun, în care am reuşit să obţinem conturi foarte im­portante". Anul viitor este pro­gramat ca un an al dezvoltării şi investiţiilor. Planurile pentru viitor sunt însă o continuare a evenimentelor din 2010, când a fost creată o subsidiară a Even­tures, 3senses, care se adresează segmentului de retail şi de eveniment şi care oferă servicii precum digital signage, soluţii interactive, content 3D, holograme, structuri state of the art.

"Domenii pentru care criza este benefică"
În portofoliul de business se adaugă participaţii în companii de import-export şi în companii din domeniul fast-food. Potrivit Registrului Comerţului, ea mai este acţionar în cadrul companiilor La Maison Consulting, Reims Beverage, Dorocarm şi Madelaine Com.

Criza nu a reprezentat un obstacol în afaceri. Ea recunoaşte că cea mai dificilă decizie pe care a luat-o pe timp de criză a fost " să investească". Regretă că nu a riscat mai mult, însă crede că această perioadă i-a oferit şansa să şi înveţe "să mă folosesc de conjuncturi şi să găsesc soluţii out-of-the-box".
"Sunt domenii pentru care criza este benefică", spune ea. Un exemplu în acest sens ar fi restau­rantele de tip fast-food, care oferă o alternativă pentru ieşirile la restaurant. Cu toate acestea, ea rămâne fidelă domeniilor în care este deja activă şi afirmă că dacă ar fi să investească acum, ar face-o tot în advertising şi organizare de evenimente.
De alte domenii nu are timp, pentru că "ziua are totuşi 24 de ore. Nu am timp să îmi placă şi alte domenii".
Când vine vorba însă de modă, Amalia Năstase este prezentă atât din poziţia de om de afaceri, cât şi din cea de consumator. Deşi deţine acţiuni în cadrul High Fashion Group, pentru ale cărui magazine luxul este cuvântul de ordine, ea spune că s-ar orienta şi către un magazin ce se adresează medium-high în detrimentul unuia de lux, "dacă return of investment ar fi mai bun".

Despre afacerile din cadrul High Fashion Group nu oferă prea multe detalii, "cifrele aferente afacerilor şi vânzărilor urmând a fi făcute publice în aprilie 2011, odată cu încheierea anului financiar".
Recunoaşte însă că cifra de afaceri a multibrandului Victoria 46 "este mai mare decât cea de anul trecut, pentru că şi bugetul de buying a crescut datorită faptului că anul acesta am adus designeri noi precum Sergio Rossi, Giuseppe Zanotti, Roland Mouret, Jitrois." Noi designeri sunt aduşi fie la cererea clienţilor, fie la iniţiativa acţionarilor.
Piaţa de lux din România a stagnat ca valoare în 2010 la 350 de milioane de euro, cele mai afectate sectoare de criza financiară fiind auto, ambarcaţiuni, bijuterii, modă şi călătorii, potrivit companiei de cercetare de piaţă CPP Luxury Industry Management Consultants. Segmentele care au fost mai la adăpost sunt industria ospitalieră şi cele de accesorii, parfumuri, ceasuri, SPA, gourmet organic. Anul trecut piaţa a scăzut cu 30 de procente, potrivit CPP Luxury Industry Management Consultants.

Semne bune pentru piaţa de lux
Principalele cauze ale evoluţiilor recente sunt scăderea puterii de cumpărare, menţinerea preţurilor la un nivel superior celui din alte destinaţii de shopping din lume, scăderea preţurilor la cazare şi transport către principalele destinaţii de cumpărături şi mediatizarea ideii potrivit căreia persoanele cu venituri peste medie ar putea fi suprataxate.
Pentru anul următor, piaţa de lux va creşte şi în special segmentul de modă şi accesorii odată cu deschi­derea magazinelor Gucci, Emporio Armani şi Burberry.
"Estimez că intrarea celor trei branduri noi va creşte piaţa de modă şi accesorii cu aproape 40%", potrivit lui Oliver Petcu, managing director în cadrul CPP Luxury Industry Mana­gement Consultants.
De aceeaşi părere este şi Amalia Năstase, care crede că "piaţa românească va evolua cu siguranţă şi pe segmentul de lux în viitorul apropiat. În momentul acesta sunt anunţate noi branduri din segmentul de lux, ca Gucci, şi cu siguranţă că vor urma şi altele. Dacă aceste companii nu aveau încredere în potenţialul pieţei din România, ar fi amânat intrarea pe piaţă".

Oliver Petcu crede că, odată cu 2011, se va observa o reaşezare a acestui segment. Monobrandurile vor "fura" clienţii multibrandurilor şi ai magazinelor de lux din străi­nătate - românii care îşi făceau cum­părăturile în străinătate. "Esti­mez că cel puţin unu dintre cele 4 maga­zine importante de tip multibrand va dispărea în 2011."
Amalia Năstase are o altă opinie, şi anume, că deschiderea unui multibrand este doar primul pas pe acest segment, deoarece "în ţările emergente în domeniul modei se optează iniţial pentru deschiderea unui multibrand, pentru a crea şi tria cererea pentru anumite branduri. Apoi, pe măsură ce bugetele de buying cresc pe anumite branduri, se poate decide şi deschiderea unui monobrand".

Dintre cele patru multibranduri de pe piaţa locală - Mengotti, Victoria 46, Victoria Men şi Distinto - ultimul apărut este Victoria Men, care şi-a deschis porţile în aprilie. High Fashion Group a investit 850.000 de euro în deschidere, suma incluzând atât amenajarea, cât şi stocul de marfă pentru primul sezon. La scurt timp de la deschidere Amalia Năstase estima pentru acest magazin o cifră de afaceri de 1,5 milioane de euro în primul an.
"Pe piaţa românească era necesar acest magazin pentru că toţi designerii de la Victoria 46 au şi colecţii pentru bărbaţi şi pentru că vrem să oferim o gamă completă clienţilor noştri. Victoria 46 a avut şi o secţiune de bărbaţi până acum un an şi s-a dorit o continuare a acestui lucru."
Cele două Victorii sunt deschise unul în apropierea celuilalt, pe Calea Victoriei, "unde s-au îndreptat toate brandurile de lux, cu excepţia Louis Vuitton", după cum spune Amalia Năstase. "Aici se va forma strada principală de shopping pe care o găsim în toate capitalele."