Acţionarii Tuborg au adus un israelian de 46 de ani în locul lui Shachar Shaine

Autor: Ioana David 23.11.2010

United Romanian Breweries Bereprod (URBB), producătorul berilor Tuborg şi Carlsberg, l-a numit la conducerea afacerii pe Hezy Ovadia, care a fost în ultimii şase ani CEO al producătorului de ape minerale Neviot, o companie listată la bursa din Tel Aviv, cu afaceri de 68 mil. euro anul trecut, membră a grupului CBC (Central Botlling Company).

CBC este partenerul companiei Carlsberg în Israel şi România, conform datelor de pe site-ul Carlsberg. Din grupul CBC mai fac parte şi firme precum Prigat Israel şi Coca-Cola Israel. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, acţionarul unic al URBB este compania International Breweries înregistrată în Olanda.

"Sunt convins că vom continua să atingem anual rezultate în ascensiune", a spus Hezy Ovadia, care de la 1 ianuarie 2011 va prelua mandatul de preşedinte al URBB.

Ovadia, 46 de ani, are o experienţă de 19 ani în industria bunurilor de larg consum şi a participat încă de la început la şedinţele consiliului de administraţie al îmbuteliatorului Tuborg şi Carlsberg în România, fără a fi însă membru. Reprezentanţii URBB nu au precizat clar care a fost poziţia deţinută de Hezy Ovadia în cadrul companiei.

Ovadia va prelua mandatul de la actualul preşedinte Shachar Shaine care ocupă această poziţie din 2004. Aflat în România încă din 1999, Shaine a mai ocupat timp de trei ani poziţia de marketing vice-president URBB şi apoi încă doi ani a fost marketing & sales vice-president URBB.

Shaine a dus compania la o cifră de afaceri de peste 100 mil. euro şi a mărit numărul angajaţilor la peste 800 de persoane, potrivit informaţiilor URBB, în condiţiile în care în 2004 afacerile producătorului de bere se ridicau la 48,4 mil. euro, iar numărul de angajaţi era de 254 de persoane.

Sub mandatul lui Shaine compania a intrat pe piaţa sucurilor şi a apelor minerale. Reprezentanţii URBB nu au comunicat care va fi viitoarea poziţie ocupată de Shaine.

Shaine a fost unul dintre cei mai longevivi manageri din industria berii în condiţiile în care celelalte multinaţionale au făcut în ultima perioadă schimbări importante la nivel de top managament.

Anul acesta, britanicul Gary Whitlie, de 53 de ani, a preluat poziţia de preşedinte al Ursus Breweries, companie cu o cifră anuală de afaceri de peste 280 mil. euro, aceasta fiind cea de-a doua schimbare de preşedinte prin care a trecut filiala locală a producătorului SABMiller în ultimii trei ani, după ce Stephan Maria Weber a decis să se retragă de la conducerea companiei în ianuarie 2010. Anul 2010 a marcat şi revenirea lui Mihai Ghyka la conducerea Bergenbier (în trecut InBev România) după ce în martie 2008 a decis să părăsească compania la doar doi ani după ce devenise director general, ceea ce a surprins întregul mediu de business. Pe lângă schimbările intervenite în conducere, companiile din industria berii au fost puse în situaţia de a închide fabrici şi de a trimite sute de oameni în şomaj.