Ucraina îşi revine, dar nu scapă de vechea problemă: dependenţa de exportul de oţel

Autor: Gabriel Razi 23.11.2010

Cu o economie răvăşită de recesiune anul trecut, Ucraina îşi revine spectaculos, sperând la o creştere economică de 5 procente în acest an, după o contracţie de 15% anul trecut, una dintre cele mai mari din Europa.



Anul trecut economia Ucrainei a fost aproape de colaps după ce criza financiară a afectat sectorul construcţiilor şi industria oţelului, scrie publicaţia KyivPost. Ucrainenii s-au înghesuit să îşi retragă banii din bănci, iar pe scaunele restaurantelor a început să se aşeze praful după ce populaţia a strâns la maximum cureaua. Acum însă, economia ucraineană îşi revine, fiind impulsionată de cererea internaţională de oţel.

Totuşi experţii se grăbesc să avertizeze autorităţile de la Kiev că economia este mult prea dependentă de export şi că o scădere a cererii internaţionale pentru oţel ar retrimite ţara în criză.

Ucraina speră să aibă a doua cea mai mare creştere economică dintre statele emergente din Europa de Est în 2011, însă analiştii consideră că rata de creştere substanţială se datorează puternicelor derapaje din criză şi că economia este impulsionată aproape exclusiv de creşterea preţurilor metalelor pe pieţele internaţionale.

Economia ucraineană este dependentă de cotaţia oţelului

"Economia ucraineană este expusă la ciclurile de pe pieţele de mărfuri. S-a contractat intens, iar acum îşi revine mai repede decât celelalte ţări din regiune", crede economistul-şef al companiei de investiţii din Kiev Dragon Capital Olena Bilan.

Bursele de mărfuri înregistrează creşteri datorită cererii crescute din economii emergente, cum ar fi cea chineză, dar şi datorită noii infuzii de capital în economie realizată de banca centrală americană, determinând investitorii să plaseze lichidităţile ieftine în active generatoare de randamente superioare, cum ar fi instrumentele tranzacţionate pe bursele de mărfuri.

Produsul Intern Brut al Ucrainei se estimează că va înregistra o creştere de 5% în 2010, urmată de un avans de 4,5% în 2011, după ce în 2009 a pierdut 15 procente. Această creştere este influenţată puternic şi de stabilitatea politică instalată odată cu venirea la putere a preşedintelui Viktor Ianukovici. Schimbarea de la vârful administraţiei statului ucrainean a pus capăt blocajului politic generat de disputele dintre fostul preşedinte Viktor Iuşcenko şi premierul Iulia Timoşenko.

Restaurantele din Kiev par să se reanime după ce nivelul de trai al populaţiei a reînceput să crească. Unul dintre cele mai mari lanţuri de cafenele din capitala Ucrainei a decis să deschidă încă o unitate în acest an după ce vânzările au crescut cu 10%, iar numărul de clienţi care au trecut pragul cafenelelor a urcat cu 5-7%, după ce anul trecut operaţiunile se contractaseră cu 30%.

Unii ucraineni se bucură de revitalizarea economiei, alţii nu

Valeri Ilin se temea că şi-ar putea pierde apartamentul cu trei camere din Kiev după ce a fost în pericol să nu îşi mai poată plăti ipoteca ca urmare a devalorizării cu 50% a grivnei în faţa dolarului la finalul anului 2008.

Acum cursul dolarului s-a stabilizat la 8 grivne/dolar şi ucraineanul speră ca va reuşi să returneze creditul în următorii cinci ani.

"Văd viitorul într-un mod pozitiv acum", spune Ilin, care este căsătorit şi are trei copii.

De cealaltă parte a baricadei se află pensionarii, printre care şi Iaroslava Stalciuk, o fostă contabilă care îşi cheltuie cea mai mare parte a pensiei de 1.000 de grivne (90 de euro) pe medicamente şi este nevoită să vândă ţigări în centrul Kievului pentru a reuşi să trăiască.

Creşterea economică declanşează consumul

Ucrainenii încurajaţi de salariile tot mai mari, de stabilitatea politică şi de cursul de schimb al grivnei se îndreaptă în număr tot mai mare către marii retaileri pentru a cumpăra electrocasnice, telefoane mobile şi pentru a umple frigiderele cu produse scumpe. Retailul a reuşit să crească cu 5,2% în primele nouă luni ale acestui an după ce în 2009 pierduse 20,7%.

Sectorul bancar dă semne de revenire după ce în 2009 ucrainenii au făcut cozi interminabile în faţa băncilor pentru a-şi retrage economiile şi pentru a le schimba în dolari.

Inflaţia a atins 15,9% anul trecut, dar se aşteaptă ca aceasta să scadă până la 13 procente la finalul acestui an, pentru a se reduce la 11% în 2011.

Experţii consideră că Ucraina poate obţine creştere economică sustenabilă doar dacă reformează economia şi dezvoltă sectorul industrial şi pe cel al serviciilor. Acum exporturile contabilizează 50% din economia ucraineană şi mai mult de jumătate din acestea sunt reprezentate de exporturile de oţel. Ucraina este cotată în prezent pe locul 143 din 183 de state analizate într-un studiu al Băncii Mondiale care analizează uşurinţa cu care se fac afaceri.

Autorii studiului avertizează Ucraina că evoluţia pozitivă a economiei este frânată de birocraţie, de nevoia de a reforma sistemul fiscal şi de legislaţia naţională căreia îi lipseşte o lege a falimentului.

Urmează reforme nepopulare

Analiştii consideră că noul preşedinte se va folosi de popularitatea de care se bucură în rândul clasei politice pentru a promova reforma sectorului agricol, a industriei alimentare prin promovarea investiţiilor străine, dar şi tăieri ale subvenţiilor pe care populaţia le primeşte pentru încălzire.

Turismul este un alt sector pe care autorităţile de la Kiev intenţionează să îl reformeze prin prisma Campionatului European de Fotbal din 2012, organizat în parteneriat cu Polonia.

Preşedintele Viktor Ianukovici a adus un plus de siguranţă, dar se pregăteşte să anunţe un set de măsuri nepopulare