Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Livadariu Andreea 23.11.2010

Guvernul ungar vrea să renunţe la Consiliul Fiscal, instituţie care supervizează schimbările legislative cu consecinţe asupra bugetului de stat, scrie The Wall Street Journal.

Audi a investit 150 mil. forinţi (550.000 de euro) în extinderea capacităţii de producţie a fabricii din Gyor, Ungaria, unde se pregăteşte să introducă în producţie noul model RS3 Sportback. Audi intenţionează să investească în anii următori circa 900 mil. euro în fabrică.

Dezvoltatorul imobiliar AFI Europe, controlat de miliardarul israelian Lev Leviev, care activează şi pe piaţa din România prin centrul comercial AFI Palace Cotroceni, se va lista pe bursa de la Varşovia, scrie Bloomberg. Grupul intenţionează să strângă circa 130 mil. euro.

Guvernul rus intenţionează să privatizeze Moscow Metrostroy, compania care a construit sistemul de transport subteran al capitalei Rusiei, pentru a urgenta extinderea reţelei de transport în comun, scrie Bloomberg. Veche de 79 de ani, compania va fi scoasă la licitaţie la un preţ de pornire de 51 mil. euro.

Importul de maşini second-hand din Cehia a scăzut în acest an cu aproximativ 13%, până la un număr de aproximativ 108.000 unităţi, potrivit Asociaţiei Importatorilor de Maşini, scrie Prague Daily Monitor. Această scădere s-a datorat reducerii preţurilor pentru maşinile noi, precum şi aprecierii coroanei cehe în raport cu moneda europeană.

Compania de exploatare minieră New World Resources a înregistrat în primele trei trimestre ale acestui an profituri de 163,6 milioane de euro, după ce în perioada similară a anului trecut a suferit pierderi în valoare de 69,1 milioane de euro, scrie Prague Daily Monitor.

Revizuirea sistemului de pensii din Cehia, iniţiată cu scopul de a reduce deficitul bugetar, ar putea intra în vigoare în anul 2013, cu un an mai târziu faţă de cum se estimase iniţial, potrivit ministrului ceh de finanţe Miroslav Kalousek, scrie Bloomberg.

Orlen, cea mai mare companie poloneză de rafinare, a achiziţionat de la OMV 56 de staţii de alimentare cu combustibil situate în estul Germaniei, scrie Warsaw Business Journal. Orlen deţine în prezent 574 de staţii în Germania, această ţară fiind a doua cea mai mare piaţă de desfacere pentru producătorul polonez.

Companiile de stat din Ungaria vor plăti anul viitor dividende în valoare de 22,9 mld. forinţi (80 mil. euro), scrie Budapest Business Journal. Compania Electricity Works (MVM) va plăti dividende în valoare de 10 mld. forinţi (40 mil. euro), iar loteria ungară Szerencsejáték va plăti dividende în valoare de 4 mld. de forinţi (10 mil. euro).

Asociaţia fondurilor de pensii private din Ungaria se aşteaptă ca aproximativ 30% din clienţii fondurilor private să se întoarcă la stat, scrie Budapest Businees Journal. Pentru a-şi reduce deficitul bugetar, Ungaria a suspendat timp de 14 luni, până la sfârşitul anului viitor, transferurile la fondurile private de pensii.