BM: Nu banii sunt problema în agricultura românească, ci deficienţele de management

Autor: Popescu Vlad 10.11.2010

Deficienţele de management operaţional reprezintă principala problemă a administraţiei agricole şi de dezvoltare rurală din România, mai severe decât orice restricţie de ordin bugetar, se arată într-un raport al Băncii Mondiale (BM) citat de Mediafax Business.

"Pe toate domeniile administrative, deficienţele de management operaţional reprezintă cea mai pronunţată constrângere a administraţiei agricole şi de dezvoltare rurală în privinţa realizării efective de politici şi servicii. Acestea sunt mai severe decât orice constrângeri bugetare", notează BM, care a realizat o evaluare completă, la nivel central şi regional, a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), a celor două agenţii de plăţi (APIA, APDRP) şi a structurilor subordonate.

BM semnalează totodată fragmentarea instituţională din agricultura românească şi compartimentalizarea activităţilor, complexitatea structurilor de management şi calitatea slabă a delegării şi comunicării.

"Fragmentarea instituţională, atât în plan orizontal (la nivel de agenţii), cât şi vertical (ramuri teritoriale), este pronunţată şi creează costuri administrative şi probleme în interfaţa cu beneficiarii programelor. De asemenea, fragmentarea cauzează suprapuneri în activitate, în special în privinţa procesării solicitărilor, livrării serviciilor (de consiliere) şi controalelor", se spune în raportul BM. Mai multe despre raportul Băncii Mondiale cu privire la agricultura românească citiţi pe www.mediafax.biz.