Preţurile alimentelor scapă iar de sub control amintind de criza de acum doi ani

Autor: Andreea Neferu 04.11.2010

Preţurile alimentelor au explodat atingând valori consemnate în timpul crizei din 2007-2008, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), scrie Financial Times.



Creşterea preţurilor a declanşat deja temeri cu privire la apariţia unui nou val de proteste, similare celor care au zguduit ţări sărace precum Bangladesh sau Haiti în urmă cu doi ani.
Mai mult, scumpirea alimentelor îi va afecta şi pe consumatorii din ţările bogate, unde deja companii precum McDonald's sau Kraft au anunţat majorări de preţ pentru 2011. Spre exemplu, numai în Marea Britanie preţul alimentelor a urcat cu 4,4% în ultimul an, potrivit Consorţiului Britanic al Comerţului, scrie The Guardian.

"Situaţia s-a deteriorat rapid", susţine Abdolreza Abbassian, economist în cadrul FAO, adăugând că preţurile "se apropie de nivelurile din 2008".
Acest lucru este confirmat şi de evoluţia indicelui preţului calculat de FAO, care reprezintă practic un coş compus din preţurile pentru grâu, porumb, orez, seminţe oleaginoase, produse lactate, zahăr şi diferite tipuri de carne. Astfel, acest indice a urcat în luna octombrie până la 197,1 puncte, un nivel maxim pentru ultimii doi ani.

Scumpirile aşteaptă la colţ
"Perspectivele de îmbunătăţire (în sensul reducerii preţurilor - n. red.) sunt extrem de limitate", explică Abbassian, exprimând astfel o viziune larg împărtăşită de jucătorii din industria alimentară.
Nu cu mult timp în urmă, FAO anticipa că preţurile alimentelor vor intra în regres destul de curând, însă acum oficialii organizaţiei au schimbat placa şi sunt preocupaţi de faptul că şi în 2011 costurile ridicate se vor menţine sau chiar vor mai creşte.
Nici perspectivele privind recolta de grâu de anul viitor din regiunea Mării Negre nu sunt prea optimiste.
De altfel, Moscova a anunţat că fermierii ruşi sunt aşteptaţi să însămânţeze anul acesta circa 15,5 milioane de hectare de terenuri cu grâu de iarnă, în condiţiile în care estimările iniţiale indicau că 18 milioane de hectare vor fi plantate. Situaţia este cu atât mai neagră cu cât Rusia a interzis exporturile de grâu până la mijlocul lui 2011, în timp ce Ucraina a introdus cote la exportul de grâu, porumb şi orz.

Zahărul, record de preţ al ultimelor trei decenii
Plutonul creşterilor de preţ a fost condus în octombrie de zahăr, care a atins maximul ultimilor 30 de ani. Şi porumbul, soia şi laptele au consemnat scumpiri importante. Pe de altă parte, grâul şi orezul, două dintre cele mai consumate cereale la nivel mondial, asigurând hrana a majorităţii populaţiei din Asia şi Africa, nu au reuşit încă să atingă preţul istoric maxim. Orezul a înregistrat un maxim istoric de peste 1.000 de dolari per tonă la mijlocul lui 2008, însă săptămâna trecută se tranzacţiona la 505 dolari per tonă. De asemenea, grâul a atins un record de preţ de 12,5 dolari per buşel în februarie 2008, însă la începutul săptămânii acesteia se tranzacţiona pentru 7 dolari per buşel.

Cum vor trece retailerii scumpirile pe bonul clientului?
În ţările mai sărace, perspectiva unor proteste sociale pe fondul scumpirii alimentelor nu este deloc departe, însă şi în ţări dezvoltate precum Marea Britanie sau Statele Unite situaţia este la fel de sumbră.
Cotidianul american The Wall Street Journal comentează că pentru executivii din comerţul alimentar american provocarea principală în acest moment este cum şi când vor trece pe bonul consumatorului aceste creşteri de preţ. O sincronizare greşită i-ar putea costa chiar mai mult pe marii retaileri americani, mai ales că economia mai are până găseşte drumul spre o creştere sănătoasă.
Cei mai mulţi dintre americani, nemulţumiţi de rata ridicată a şomajului, par a-şi cântări cu multă grijă fiecare cent cheltuit şi sunt dispuşi chiar să schimbe brandurile pe care le folosesc zi de zi doar pentru a mai economisi nişte bani. "Marea provocare va fi cât de mult mai putem înghiţi şi cât de mult putem trece şi în contul clienţilor", a declarat Jack Brown, director executiv al Stater Bros. Markets, un lanţ de retail cu 167 de magazine din statul California.