Veniţi să vă Kilipiriţi!/ de Lucian Vasilescu

Autor: Lucian Vasilescu 04.11.2010

Premii pentru traduceri din română

"La Croisade des enfants", de Florina Ilis, volum publicat în limba franceză cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin Programul "20 de autori", a fost distins de prestigioasa revistă Courrier international cu Premiul pentru cea mai bună carte străină din 2010. Apărut la Editions des Syrtes, romanul a fost lansat în luna martie 2010 la Salon du Livre, în prezenţa Florinei Ilis, editoarei Olimpia Verger, a traducătoarei Marily le Nir şi a ziaristului Thierry Guinhut, la standul României, organizat în premieră de ICR. "Cruciada copiilor" este prezentată de revista Courrier international ca "un portret impresionant al României contemporane". Aflat la a treia ediţie, Premiul Courrier international pentru cea mai bună carte străină îşi propune să recompenseze un eseu sau un roman traduse în limba franceză şi care oferă o mărturie despre condiţia umană într-o regiune a lumii.
Traducătorul Ognean Stamboliev a fost distins cu Premiul pentru traducerea operei lui Grigore Vieru, pentru volumul "Jal me za kamka" (titlu original: "Poezii alese. Mi-e dor de piatră"), apărut în acest an cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin Programul TPS, la Editura Avangard Print din Bulgaria. Premiul a fost acordat în cadrul Galei Premiilor Festivalului Internaţional de Poezie "Grigore Vieru", desfăşurat în perioada 9-13 octombrie 2010 la Iaşi şi Chişinău.
În perioada 2006-2010, graţie subvenţiilor acordate de Institutul Cultural Român prin Centrul Naţional al Cărţii, au apărut 176 de volume la edituri din 24 de ţări. Cea mai recentă apariţie este "Raiul găinilor" de Dan Lungu, publicată la Editura Paradox prin programul TPS, în traducerea Vaninei Bojikova.


Cultura bate criza

Recent, în Aula Bibliotecii Centrale Univesitare "Carol I" a avut loc prima conferinţa din seria "Cultura bate criza" (foto 1/ de Simion Buia). Invitatul a fost criticul şi istoricul de teatru, George Banu, tema discuţiei fiind "Shakespeare: lumea si visul".
Seria de conferinţe "Cultura bate criza" işi propune să expună publicului "oameni şi idei-forţă". "Cultura bate criza este un spaţiu al reflecţiei despre lume, despre noi înşine şi despre valori autentice; echidistant faţă de grupurile de putere, fără politizări şi vedetisme, nici acuzaţii ori victimizări inutile.", susţine Sorin Alexandrescu. Proiect de conferinte publice, "Cultura bate criza" continua vineri, 5 noiembrie, ora 16:00, cu o intalnire cu regizorul Mihai Măniuţiu şi invitaţii săi: Marcel Iureş, Radu Amzulescu, Oana Ştefănescu, Marian Râlea.


Expoziţie la Veneţia din arhiva Alexandru Tzigara-Samurcaş

Miercuri, 3 noiembrie 2010, la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistă din Veneţia a avut loc vernisajul expoziţiei "archi-VE/RO - Între Orient şi Occident. Arhiva de imagine Alexandru Tzigara-Samurcaş" (foto 2).
Expoziţia prezintă o selecţie de diapozitive pe sticlă din excepţionalul fond al arhivei fotografice care a aparţinut lui Alexandru Tzigara-Samurcaş, fond aflat la Departamentul de Istoria şi Teoria Arhitecturii şi Conservarea Patrimoniului din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti.
Alexandru Tzigara-Samurcaş (1872-1952), figură de prim rang a culturii române, a fost de-a lungul carierei sale profesor de estetică şi istoria artei la Şcoala de Belle Arte şi la Universitatea din Bucureşti, precum şi la Universitatea din Cernăuţi, întemeietor al Muzeului de Etnografie şi Artă Naţională şi ctitor al clădirii acestuia (actualul Muzeu al Ţăranului Român din Bucureşti), director al Fundaţiilor Universitare Carol I etc.
Interesul cu totul special al arhivei constă, pe de o parte, în aducerea în actualitate a unei tehnici fotografice abandonate (diapozitivul pe sticlă) şi a calităţii remarcabile a imaginilor astfel obţinute iar, pe de altă parte, în valorificarea unei mărturii cu valoare de patrimoniu despre Europa din jurul anului 1900 (reproduceri ale unor opere de artă, imagini de spaţii urbane şi monumente din diferite oraşe europene, fotografii-document ale unor monumente din România care, în multe cazuri, sunt unicele mărturii ale existenţei acestora etc.).
Majoritatea diapozitivelor sunt relevante atât pentru perspectiva intelectualului de la oraş asupra satului de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, cât şi pentru felul în care românul, ca "străin", se raporta - cu complexele şi orgoliile sale- la o lume care era fie cea a "vecinătăţii imediate" (Balcanii, Turcia, Ungaria), fie cea a depărtărilor europene sau exotice.
Expoziţia este deschisă publicului până pe 21 noiembrie în spaţiile de la etajul I al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.


Noi premii pentru "Ivona, principesa Burgundiei"

Recent, trupa Teatrului "Tamási Áron" din Sfântu Gheorghe a participat la Festivalul Internaţional Gombrowicz din Polonia, unde spectacolul "Ivona, principesa Burgundiei" în regia lui László Bocsárdi a câştigat noi premii importante.
Kicsid Gizella (foto 3) a fost premiat pentru rolul Ivonei, iar Pálffy Tibor (foto 4) pentru rolul Şambelanului cu câte un premiu de interpretare. Ediţia din anul acesta a festivalului a avut un juriu format din specialişti din Polonia, Marea Britanie, Lituania şi Franţa.


Marele muzician elveţian Nik Bartsch la Teatrul Naţional

Teatrul Naţional din Bucureşti a iniţiat, începând cu actuala stagiune, un program menit să confirme vocaţia culturală polivalentă a acestei intituţii, susţinând, pe lângă spectacolele teatrale propriu-zise, evenimente muzicale, de arte vizuale, de dans şi altele, sub titlul generic "TNB Parateatral".
Acest program a debutat prin vernisajul din 23 octombrie al expoziţiei "Conseguito Silenzio" a artistului Radu Dragomirescu (expoziţie ce poate fi vizitată până în 23 noiembrie în foaierul Sălii Mari) şi el continuă prin seria de recitaluri "solo-piano" cu muzicieni de mare valoare internaţională realizate în parteneriat cu clubul independent Green Hours, care se alătură, astfel, programului "TNB Parateatral".
Pentru debutul acestei serii de concerte de la Sala Mare a Teatrului Naţional, Green Hours 22 jazz-café l-a ales pe Nik Bartsch, cel mai important muzician elveţian de jazz al momentului (foto 5).
Concertul lui Nik Bartsch (Modern Solo Piano) din 28 noiembrie înseamnă şi punerea în valoare, în cadrul unui program, a excelentului Grand Piano Yamaha deţinut de Teatrul Naţional din Bucureşti.
Teatrul Naţional din Bucureşti şi Green Hours 22 jazz-café invită publicul bucureştean la Sala Mare a Teatrului Naţional în seara de duminică 28 noiembrie 2010, la ora 20.00, pentru a se bucura de recitalul-eveniment al marelui muzician elveţian Nik Bartsch.
Biletele se pot procura la agenţia de bilete a Teatrului Naţional şi la Green Hours.

"Strigăte şi şoapte" la Eurothalia
Festivalul European de Teatru Eurothalia, organizat de Teatrul German de Stat Timişoara (TGST), prezintă una dintre cele mai noi producţii ale Teatrului Maghiar de Stat din Cluj: "Strigăte şi şoapte" de Ingmar Bergman (foto 6), într-o adaptare scenică de Andrei Şerban şi Daniela Dima. Spectacolul, în regia lui Andrei Şerban, va putea fi vizionat la Timişoara duminică, 14 noiembrie 2010, la ora 21.00 şi luni, 15 noiembrie 2010, la ora 18.30, în sala Teatrului German. Spectacolul, nerecomandat tinerilor sub 18 ani, va fi jucat în limba maghiară, cu traducere în limba română.

Festivalul Interetnic de Teatru, ediţia a V-a, Arad
În perioada 8-15 noiembrie Compania Aradi Kamaraszínház organizează la Arad cea de-a V-a ediţie a Festivalului Interetnic de Teatru (foto 7-9). Manifestarea reuneşte toate instituţiile teatrale care joacă în limbile minorităţilor din România, şi anume teatrele maghiare, teatrele germane din Sibiu şi Timişoara, precum şi Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti.
În cadrul actualei ediţii, publicul va avea ocazia să vadă 17 spectacole produse în ultima perioadă de către instituţiile menţionate. Producţiile prezentate vor beneficia de traducere simultană, la cască, sau de subtitrare în limba română. Reprezentaţiile vor avea loc în Sala Mare a Teatrului Clasic Ioan Slavici şi la sediul Companiei de Teatru Aradi Kamaraszínház din incinta Teatrului de Marionete. După fiecare reprezentaţie se vor organiza dezbateri la care vor participa realizatorii spectacolelor, critici de teatru, membri juriului, discuţiile fiind transmise on-line prin internet, ceea ce reprezintă, conform informaţiilor noastre, o premieră în lumea teatrală românească. De asemenea reprezentaţiile care vor deschide şi vor încheia Festivalul de Teatru Interetnic, precum şi festivitatea de premiere vor fi transmise şi ele on-line pe site-ul www.akamara.ro
Festivalul Interetnic de Teatru are caracter itinerant, iar prima ediţie a avut loc în 2002 la Bucureşti. Ediţia arădeană are ca noutate faptul că spectacolele vor fi evaluate de un juriu de prestigiu format din personalităţi ale vieţii teatrale maghiare şi româneşti. Membrii juriului sunt: Jászay Tamás - critic de teatru (Ungaria), Radu Macrinici - dramaturg, Szebeni Zsuzsa - istoric de teatru la Muzeul şi Institutul Naţional de Istoria Teatrului din Budapesta, Zsehránszky István - critic de teatru (Bucureşti), Nótáros Lajos - consilier artistic al Companiei de Teatru Aradi Kamaraszínház. Premiile acordate de juriu vor fi pentru cel mai bun rol principal feminin, cel mai bun rol principal masculin, cel mai bun rol secundar feminin, cel mai bun rol secundar masculin, premiul special al juriului, premiul special al Companiei Aradi Kamaraszinhaz şi Marele Premiu al Festivalului Interetnic de Teatru.
Biletele de intrare la spectacolele din cadrul Festivalului Interetnic de teatru vor fi puse în vânzare la casa de bilete a Teatrului de Marionete Arad. Preţul unui bilet este de 20 de lei. Persoanele care beneficiază de reducere plătesc 15 lei pentru un bilet. Organizatorii au pus în vânzare şi abonamente. Un abonament permite intrarea la toate reprezentaţiile, iar preţul unui abonament este de 150 de lei. La fel, persoanele care beneficiază de reducere vor plăti 100 de lei pentru un abonament.
Mai multe informaţii despre a V-a ediţie a Festivalului Interetnic de Teatru pot fi găsite pe site-ul Companiei de Teatru Aradi Kamaraszínház www.akamara.ro, precum şi pe blogul manifestării www.ifeszt.blogspot.com.


New Waves, New Ways

Sub preşedinţia ICR Praga, EUNIC (European Union National Institutes for Culture) în Cehia organizează, în perioada 4-10 noiembrie 2010, Festivalul Internaţional de Film "New Waves, New Ways".
Aflat la cea de-a doua ediţie, Festivalul NWNW 2010 îşi propune prezentarea publicului ceh a producţiilor cinematografice din 11 ţări ale Europei, dorind să aducă în Praga suflul inedit, puţin cunoscut al cinematografiei europene. Prin cele 24 de filme de lung şi scurt metraj sau documentare şi prin prezentările care vor fi făcute de invitaţii din Croaţia, Bulgaria şi Slovenia, publicul ceh se va afla, timp de o săptămână, mai aproape de noile producţii cinematografice din Albania, Austria, Bulgaria, Croaţia, Elveţia, Estonia, Letonia, Lituania, România, Serbia, Slovenia. Ţara invitată a acestei ediţii este Croaţia, cu o prezentare amplă a filmului experimental al regizorului Vedran Šamanović (1968-2009). Filmul românesc este reprezentat de trei lungmetraje: "Aurora" (r. Cristi Puiu, 2010), "Caravana cinematografică" (r. Titus Muntean, 2009), "Cea mai fericită fată din lume" (r. Radu Jude, 2009).
Festivalul se desfăşoară sub patronajul Ministerului Ceh al Culturii şi al Primăriei oraşului Praga şi este găzduit de cinematograful Bibliotecii Municipale din Praga.


"Despre alte mame" - din 5 noiembrie pe marile ecrane

O nouă producţie autohtonă, de data aceasta un debut promiţător: filmul "Despre alte mame" (foto 10, 11), regia Mihai Ionescu şi Tiberiu Iordan, va fi lansat în cinematografele din România pe data de 5 noiembrie 2010.
Distins cu Premiul special al juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova, "Despre alte mame" spune povestea a cinci tineri cineaşti care sosesc într-o dimineaţă în gara din Bucureşti pentru a realiza un documentar despre viaţa din acest spaţiu în care destinele umane se intersectează.
Mediul în care trebuie să rămână o zi întreagă îi influenţează de la început în moduri neaşteptate iar pauzele şi pregătirile de filmare devin zone de confesiune în care fiecare membru al echipei scoate la suprafaţă momente speciale din relaţia cu mama, detalii de viaţă, profesie şi caracter. Aproape de miezul nopţii, cei cinci aşteaptă pe un peron venirea unui tren pentru a filma un ultim cadru. Aşteptarea este întreruptă de doi poliţişti care solicită echipa să-i însoţească la Poliţia Gării pentru a viziona tot materialul filmat până în acel moment. Vizionarea materialului filmat va revela un fapt de viaţă greu de imaginat...
Filmul are ca punct de plecare o întâmplare trăită de regizorul polonez Krzysztof Kieslowski şi povestită într-un interviu. El şi echipa lui restrânsă filmau noaptea în gară un documentar despre oameni care aşteaptă. La un moment dat a venit poliţia şi le-a cerut să le arate materialul filmat. Să verifice dacă nu cumva au filmat întâmplător ceva ce ar putea să le folosească la rezolvarea unui caz. Dupa vizionare s-a dovedit că nu surprinseseră pe film nimic folositor pentru cazul destul de tragic, de altfel.
Pentru regizorul polonez o întrebare apărea din ce în ce mai obsedant: "Dar dacă găseau poliţiştii ce le trebuia? Dacă mişcam camera la stânga şi nu la dreapta?" Această întâmplare l-a determinat cumva să nu mai facă documentare. De la întrebarea "Dar dacă…" a plecat ideea filmului nostru. Iar întrebarea îşi găseşte şi răspunsul la final. Cu rezultate pozitive pentru unii şi… altfel de rezultate pentru alţii, a declarat regizorul Mihai Ionescu.
Distribuţia filmului este alcătuită din actorii: Silviu Geamănu, Gavril Pătru, Marius Cordoş, Mihai Baranga şi Robert Radoveneanu. Scenariul este semnat de Tiberiu Iordan, Silviu Geamãnu şi Mihai Ionescu iar imaginea de Tiberiu Iordan şi Cristian Puşcaş.


Colivia cu premii a regizorului Adrian Sitaru

Filmul "Colivia" al regizorului Adrian Sitaru a câştigat Uppsala Grand Prix, Marele Premiu al celei de-a 29-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Scurt Metraj de la Uppsala. Premiul, în valoare de 25.000 de coroane suedeze, a fost înmânat Monicăi Lazureanu-Gorgan, producătorul filmului, aflată la festival la invitaţia Institutului Cultural Român de la Stockholm.
Motivaţia juriului a fost următoarea: "O poveste simplă şi frumoasă despre dragostea unui tată pentru fiul lui, poveste ce umple un spaţiu cu mult mai mare decât cel al apartamentului în care se desfăşoară acţiunea. Un film perfect echilibrat, într-un tempo aproape muzical, ce întruchipează perfecţiunea scurtmetrajului."
Este pentru a doua oară când un film românesc câştigă Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Film de Scurt Metraj de la Uppsala. Cu trei ani în urmă, filmul "Lampa cu căciulă" al regizorului Radu Jude a primit acelaşi premiu prestigios.


Târg de carte pentru toate buzunarele

Pe 10 noiembrie, Kilipirim isi deschide din nou portile in Bucuresti, pentru cea de a 11-a editie a targului (foto 12).
Timp de 5 zile, in perioada 10-14 noiembrie, galeria Dalles va fi gazda celui mai mare targ de carte cu discount din Bucuresti, care aduce publicului peste 10.000 de titluri, din toate domeniile de interes: beletristica, hobby, stiinta, carte pentru copii, arta, arhitectura si design.
Editia din 2010 reuneste cele mai mari edituri din Romania, prezente cu carti cu discount de la 10% pana la 70%, titluri mai vechi sau mai noi, si o serie de evenimente speciale adresate publicului vizitator: tombole cu premii in carte, sesiuni de autografe si expozitii tematice organizate pe toata durata targului.
La cea de a 11-a editie, Kilipirim a decis sa sustina campania "Colecteaza selectiv", initiata de Green Peace. Organizatia va fi prezenta la eveniment cu materiale informative, voluntari si un stand cu vanzare de materiale-suport realizate din hartie si alte materiale reciclate.