Şeful Consiliului Fiscal: România se află într-o criză majoră a finanţelor publice

Autor: Razvan Voican 28.10.2010

România se află în prezent într-o criză majoră a finanţelor publice, fără rezolvarea căreia nu este posibilă reluarea creşterii sustenabile a PIB, afirmă Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. "La nivel macroeconomic, riscurile cele mai mari asupra stabilităţii macroeconomice provin în acest moment din zona finanţelor publice", susţine şeful organismului înfiinţat în acest an pentru evaluarea şi monitorizarea independentă a politicii finanţelor publice.

El consideră că obiective majore pentru care a fost încheiat acordul de finanţare de 20 mld. euro cu FMI şi UE au fost în mare parte ratate: nu a fost redusă factura socială astfel încât să se elibereze resurse din buget pentru investiţii, arieratele în loc să scadă au crescut şi sunt un blocaj major pentru sectorul privat, iar impozite principale - TVA, CAS, accize - au fost majorate deşi era vorba să fie menţinute.

În ciuda propunerilor avansate de Guvern pentru o relaxarea fiscală în 2011, FMI le consideră premature şi insistă pe menţinerea obiectivului de reducere a deficitului fiscal la 4,4% din PIB anul viitor.