Cele 60 de minute fatale sau binecuvântate pentru Guvernul Boc. Vedeţi aici etapele moţiunii

Autor: Iulian Anghel 27.10.2010

Dezbaterea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului a început în jurul orei 11. 30 şi se va sfârşi în jurul orei 14.30.

* Potrivit procedurilor parlamentare, fiecare grup parlamentar are alocat un anume număr de minute pentru a susţine sau pentru a contesta moţiunea. Guvernul are, de asemenea, alocat un număr de minute pentru a-şi apăra poziţia.

* Conducerea Parlamentului (Senatul plus Camera) a stabilit că PDL, principalul partid de guvernământ, are alocate 56 de minute.

* PSD, principalul partid al opoziţiei are alocate 54 de minute.

* Guvernul are la dispoziţie 60 de minute. Executivul poate folosi acest timp la începutul dezbaterilor sau la finele lor. Poate, de asemenea, cere intervenţii în timpul dezbaterilor. De obicei, îşi rezervă o bună parte din timpul alocat la sfârşit. Premierul este cel care conduce "ostilităţile". Premierul Emil Boc intervenit deja şi a vorbit peste 30 de minute.

* În ordinea minutelor alocate pentru dezbateri, PNL are la dispoziţie 31 de minute, UDMR - 10 minute, grupul minorităţilor - 6 minute, UNPR - 9 minute, iar cei fără apartenenţă la grupuri - 3 minute.

* Timpul total al intervenţiilor este de169 de minute.

* Calculul este făcut respectând algoritmul parlamentar care alocă 20 de secunde pentru fiecare parlamentar.

* După cum au fost împărţiţi timpii, dezbaterea ar urma să se încheie în jurul orei 14: 30.

* Urmează votul secret cu bile - bila albă în urna albă şi bila neagră în urna neagră, vot împotriva moţiunii; bila albă în urna neagră şi bila neagră în urna albă, vot pentru moţiune.

* De obicei, votul şi numărătoarea voturilor înseamnă între 60 şi 80 de minute.

* Aşadar, în jurul orei 15:00 vom şti dacă Guvernul Boc rămâne în funcţie sau este demis.

* Opoziţia are nevoie de 236 de voturi "pentru" (jumătate plus unul din numărul parlamentarilor) pentru a demite Guvernul.

* La şedinţa comună a Senatului şi a Camerei participă 349 din cei 470 de parlamentari. Şedinţa este condusă de preşedintele Senatului, Mircea Geoană.

* Aceasta este cea de-a cincea moţiune de cenzură cu care se confruntă Emil Boc de la preluarea funcţiei, în decembrie 2008. La 13 octombrie 2009, Guvernul său a fost demis de Parlament, dar jocul politic şi rezultatele prezidenţialelor l-a păstrat încă în funcţie.

* Chiar dacă imaginea Parlamentului este extrem de proastă în ochii cetăţenilor, după cum arată sondajele de opinie, instituţia este cel mai democratic şi cel mai deschis for de dezbatere din România. Este singura instituţie de unde poţi obţine absolut toate datele legate de traseul legilor şi unde poţi urmări procesul intern de la un capăt la altul. Parlamentul rămâne, deocamdată, cea mai deschisă spre public instituţie din România.

* În aceste momente, dezbaterile pot fi urmărite şi pe www.cdep.ro

* În jur de 30.000 de protestatari sunt în stradă la Bucureşti încercând să sprijine efortul opoziţiei de a demite Guvernul. Opoziţia mai are nevoie de 24 de voturi pentru a avea succes.