Ministrul Sănătăţii propune ca banii pentru sănătate să nu mai treacă prin ANAF

Autor: Ioana David 26.10.2010

Cseke Attila, ministrul sănătăţii, a anunţat că va propune o serie de modificări legislative, cele mai importante fiind subordonarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), iar banii să fie strânşi şi administraţi separat de Ministerul Finanţelor şi ANAF.

"În sănătate avem un sistem bicefal (Ministerul Sănătăţi şi CNAS - n.red.) şi nu este normal ca ministerul să fie răspunzător în viziunea cetăţenilor, iar 80% din fonduri să fie administrate de o altă instituţie. Este mult mai eficient ca CNAS să intre în subordinea ministerului, iar fondul de sănătate să fie colectat de către CNAS, nu de ANAF", a spus Cseke Attila (foto).

Preşedintele CNAS, Lucian Duţă, apreciază că trecerea instituţiei în subordinea MS este o problemă de opţiune politică şi că nu contează, în fond, în coordonarea cui este Casa, dar că trebuie analizat dacă acest transfer are efecte asupra calităţii actului medical şi a bolnavilor.

"Guvernul României va decide dacă face acest transfer sau nu. În perioada 2002-2004 această măsură a mai fost luată şi nu a avut niciun efect benefic asupra sistemului. Singura consecinţă a trecerii CNAS în subordinea MS a fost o intensă politizare a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate", a declarat, pentru MEDIAFAX, Lucian Duţă.

În 1997 a fost aprobat un model de organizare în domeniul sănătăţii, care presupune asigurarea obligatorie a cetăţenilor şi contribuţii plătite atât de angajat, cât şi de angajator, din care se formează fondul pentru sănătate. Acest fond privat urma să fie administrat de CNAS condusă de un consiliu de administraţie, format din reprezentanţi ai patronatelor, ai sindicatelor şi ai Guvernului, adică cei care contribuie cu bani şi care sunt beneficiarii serviciilor de sănătate.

Implementarea efectivă a acestui sistem a avut loc abia în 1999, iar până atunci fondurile pentru sănătate au fost administrate de direcţiile sanitare judeţene şi Ministerul Sănătăţii. Cseke Attila propune acum un sistem similar.

În prezent, banii din contribuţiile pentru sănătate sunt colectaţi de către ANAF (Agenţia Naţională de Administrate Fiscală) şi abia apoi vărsaţi la Casa de Sănătate.

Preşedintele CNAS va fi secretar de stat în Ministerul Sănătăţii

Cseke Attila a propus "pentru a evita toate discuţiile despre ce se întâmplă cu banii din sănătate" ca fondul CNAS să fie administrat separat de o instituţie din domeniul sănătăţii.

"În formula pe care o propun, preşedintele CNAS va avea rang de secretar de stat, iar instituţia va fi subordonată Ministerului Sănătăţii", a spus Cseke Attila. El a adăugat că doreşte implementarea acestui model cât mai curând posibil, iar ca termen a avansat 1 ianuarie 2010. În prezent şeful CNAS este numit de către primul-ministru.

Ministrul Sănătăţii propune şi reducerea numărului membrilor consiliului de administraţie de la 17 la 13 şi a indemnizaţiei acestora de la 20% din indemnizaţia lunară a preşedintelui CNAS la 1%. La nivelul caselor judeţene de asigurări de sănătate va exista propunerea ca numărul membrilor consiliilor de administraţie să scadă la 7 de la 11%. Indemnizaţiile ar urma să scadă după acelaşi model. El a mai spus că o majorare a contribuţiei (de 5,2% la angajator şi 5,5% la angajat în prezent) nu este justificată, dar are în vedere reducerea numărului celor exceptaţi de la plata contribuţiilor.

În România există peste 10 milioane de persoane care nu plătesc plata contribuţiilor pentru sănătate.

Ministrul a mai spus că are în vedere ca absolvenţii facultăţilor de medicină să aibă un drept de practică limitată, adică să se poate angaja într-un spital, lucru care în prezent nu se întâmplă. Singura alternativă a unui absolvent al de facultate de medicină este să se angajeze în cadrul unei companii farmaceutice ca şi reprezentant medical. În acest fel, va creşte numărul cadrelor medicale, după ce mii de medici pleacă în fiecare an în străinătate atraşi de salariile mari din afară.