În Grecia o licenţă de farmacist poate ajunge la 290.000 de euro, iar una de camionagiu la 360.000 de euro

Autor: Gabriel Razi 21.10.2010

Antonios Avgerinos, un farmacist militar pensionat, şi-a dorit întotdeauna să aibă propria farmacie. Motivele sunt simple: legislaţia elenă le asigură farmaciştilor un profit de 35% din veniturile aferente vânzărilor de medicamente, scrie The New York Times.
Însă totul este reglementat strict, nu numai acest beneficiu. De exemplu, farmaciile trebuie să fie la cel puţin 250 de metri una de alta şi să aibă o piaţă de cel puţin 1.500 de clienţi.
Dar pentru a putea intra pe o astfel de piaţă, un farmacist este nevoit în cele mai multe cazuri să cumpere o licenţă de la o persoană care iese din acest sector. Şi acestea nu sunt tocmai ieftine, preţul unei licenţe putând ajunge la 400.000 de dolari (290.000 de euro).
"Este un sistem absurd", spune Avgerinos. "Dar aşa a fost de când mă ştiu", completează el.

Se schimbă situaţia
Dar poate nu pentru mult timp, pentru că prim-ministrul George Papandreou se pregăteşte să reformeze sistemul profesiilor închise ce privează anual economia de miliarde de euro.
Eforturile guvernului de a elimina ba­rierele de intrare pe anumite nişe pro­fesionale au declanşat mişcări sociale alimentate de grupurile de interese opozante reformei.
Experţii susţin însă că dinamizarea economiei şi creşterea competiţiei este singura şansă a Greciei pentru a evita falimentul naţional şi pentru a putea returna imensele datorii ce depăşesc PIB-ul pe un an.
Yannis Stournaras, director al Fundaţiei pentru Cercetare Economică şi Industrială din Atena (IOBE), cataloghează Grecia ca fiind "ultima economie de tip sovietic din Europa".
"Şi alte ţări au reglementări pentru anumite categorii profesionale, însă nu ca în Grecia. Pentru orice activitate trebuie să te supui unor reglementări", adaugă Stournaras.
Directorul IOBE susţine că există situaţii anormale. "Pentru vânzarea unui medicament împotriva cancerului ce valorează 4.200 de dolari, un farmacist obţine un profit de 1.400 de dolari".

Majoritatea profesiilor au restricţii
Analiştii estimează că există 70 de ca­tegorii profesionale protejate în Grecia, cum ar fi avocaţii, inginerii, taximetriştii, logopezii, sudorii, notarii, vânzătorii, proprietarii de standuri de ziare sau arhitecţii.
Fiecare dintre aceste nişe profesionale este protejată de un sistem de licenţe şi regu­lamente care impiedică intrarea pe piaţă a competiţiei. Rezultatul acestei politici este creşterea preţurilor, dar şi profituri substan­ţiale pentru cei care operează în domeniile respective.
Pe lângă sistemul legislativ restrictiv, preţurile pentru serviciile prestate de unele categorii profesionale sunt fixe sau acordarea licenţelor se face restrictiv. Spre exemplu, o licenţă pentru deschiderea unui stand de ziare poate fi deţinută doar de către veteranii de război, persoanele cu handicap sau cei cu familii numeroase.
Studiile indică o creştere a PIB-ului cu 35 de miliarde de dolari sau cu 10% în primii cinci ani de la liberalizarea activităţilor supuse restricţiilor din prezent. Nimeni nu se aşteaptă ca astfel de schimbări să se facă fără a fi provocate turbulenţe sociale.

Proteste la ordinea zilei
Mulţi cred că tensiunile deja existente în societatea elenă ar aprinde şi mai mult spiritele, iar marea parte a grupurilor de interese afectate vor recurge la proteste în stradă.
Un efect similar a fost provocat în această vară când guvernul a demarat liberalizarea sectorului transporturilor. În momentul în care guvernul a anunţat că vor fi emise noi licenţe de transport în următorii trei ani, camionagiii au reacţionat prompt şi în plin sezon turistic au pornit o grevă care a blocat graniţele şi a paralizat întreaga ţară.
Grecia nu a mai majorat numărul de licenţe de transport începând cu anul 1970. Această politică a determinat creşterea artificială a preţurilor pentru transport şi a cristalizat un adevărat balon speculativ pe piaţa licenţelor ce au atins un preţ maxim de 500.000 de dolari. Mişcările sindicale ale transportatorilor nu au încetat decât atunci când Parlamentul a adoptat o lege prin care toate licenţele ar putea fi anulate. Autorităţile intenţionează să abroge şi reglementările pentru celelalte profesii, dar, cel mai probabil, măsurile vor fi luate abia după alegerile locale din luna noiembrie.