Nu doar cluburile britanice sunt la mare căutare printre investitori, ci şi cele italiene

Autor: Gabriel Razi 19.10.2010

Clubul de fotbal AS Roma, scos la vânzare de banca italiană UniCredit, trezeşte interesul a numeroşi investitori străini din Statele Unite, China, India şi Rusia, scrie Financial Times.
Intenţia de a vinde echipa din capitala Italiei, ce are o capitalizare de piaţă de 140 de milioane de euro, vine pe fondul unui interes crescut din partea investitorilor pentru cluburile de fotbal din Europa.

Echipa britanică Liverpool şi-a schimbat proprietarul la sfârşitul săptămânii trecute, trecând din proprietatea americanilor Tom Hicks şi George Gillett în mâinile lui John Henry, proprietarul holding-ului New England Sport Ventures.

Contrar evenimentelor din Anglia, apropiaţi ai clubului roman susţin că ar fi de acord cu trecerea clubului în proprietatea unui investitor străin.
AS Roma, adversară a echipei CFR Cluj în Liga Campionilor, este afundată în prezent în luptele din partea inferioară a clasamentului campionatului din Italia. Echipa a fost scoasă la vânzare de către UniCredit ca urmare a datoriilor pe care compania Italpetroli, proprie­tara clubului, le avea către bancă.

UniCredit încearcă să recupereze măcar o parte din datoria de 400 de milioane de euro neplătită de compania petrolieră controlată de familia Sensi. Banca italiană deţine în prezent un pachet de acţiuni de 49% la Italpetroli, care la rândul ei controlează 67% din acţiunile AS Roma
Surse apropiate managementului declară că există intenţii serioase din partea investitorilor străini. Unul dintre cei interesaţi este Naguib Sawiris, proprietarul operatorului telecom Wind, care este şi sponsor ale echipei.
Se aşteaptă ca ofertele să fie plasate la mijlocul lunii noiembrie, iar finalizarea tranzacţiei să se realizeze până la finalul anului.
Surse din interiorul echipei susţin că se estimează un preţ cuprins între 170 de milioane de euro şi 200 de milioane de euro. Un obstacol care ar putea fi întâmpinat este faptul că echipa nu este proprietara stadionului pe care joacă.