Anglia pregăteşte cea mai drastică tăiere în bugetul armatei, de la Războiul Rece încoace

Autor: Radu Racu 19.10.2010

Premierul britanic David Cameron se pregăreşte să anunţe cea mai drastică reducere bugetară în ministerul Apărării, de la sfârşitul Războiului Rece până în prezent, în cadrul unui program care va deschide drumul spre operaţiuni combinate cu aliaţii francezi şi americani, scrie Financial Times.

Motivele invocate de premier pentru prima rectificare bugetară în sectorul forţelor armate din ultimii 13 ani vor fi gestiunea greşită a contractelor şi o datorie publică rămasă moştenire de la administraţia precedentă, anticipează ziarul britanic. Demnitarul va insista totuşi că sacrificiile bugetare - care vor include o reducere a capacităţii militare tradusă prin câteva portavioane care vor patrula fără avioane de luptă - nu va afecta influenţa britanică în lume.

În timpul negocierilor pentru diminuarea bugetului, o scrisoare de la secretarul Apărării, Liam Fox, a ajuns în presă, în care deminitarul îl avertiza pe premier că măsurile "draconice" vor avea consecinţe grave pentru securitatea naţională.

Lista finală de tăieri includ lăsarea la vatră a 7.000 de soldaţi, scoaterea din uz a modelului de avion de vânătoare Harrier şi reducerea capacităţii de luptă amfibie la nivelul Olandei.

"Se prea poate ca Lordul Nelson (amiral din timpul războaielor napoleoniene - n.red.) să se răsucească în mormânt şi nu prea. Ceea ce nu ştim de fapt este dacă putem să ne permitem să întreţinem ceea ce a mai rămas", a declarat un oficial guvernamental.