Ciurezu, SIF Oltenia: Aşteptăm să cumpărăm mai ieftin

Autor: Andrei Chirileasa 18.10.2010

SIF Oltenia (SIF5) şi-a continuat curăţenia în portofoliu, vânzând de la începutul anului participaţii în valoare de peste 80 mil. lei (19 mil. euro), dar conducerea SIF spune că nu se grăbeşte să realizeze investiţii noi. "Avem disponibilităţi băneşti de câteva zeci de milioane de euro şi căutăm plasamente.

Deocamdată însă sunt bune şi plasamentele monetare, în condiţiile acestea de incertitudine economică şi politică. S-ar putea ca piaţa să mai scadă şi de aceea aşteptăm să cumpărăm mai ieftin", a declarat Tudor Ciurezu, vicepreşedintele SIF Oltenia, care administrează de peste 15 ani portofoliul societăţii de investiţii. Activele nete ale SIF Oltenia se ridicau la finele lunii septembrie la 1,51 mld. lei (355 de milioane de euro), dintre care circa 170 de milioane de lei (40 de milioane de euro) erau plasaţi în depozite bancare şi titluri de stat. SIF Oltenia a realizat un profit net de 73 mil. lei (17,2 mil. euro) în primele nouă luni, în condiţiile în care compania îşi bugetase pe tot anul un profit net de 61 mil. lei.

SIF Oltenia a mai vândut la sfârşitul săptămânii trecute circa 42% din acţiunile producătorului de lactate şi brânzeturi Lactate Natura din Târgovişte (INBO) pentru care a încasat 15,1 mil. lei (3,5 mil. euro), acesta fiind al doilea exit ca valoare al SIF5 în acest an. SIF Oltenia mai deţine circa 34% din producătorul de lactate. "Am pus la vânzare tot pachetul, dar restul acţiunilor au fost afişate la un preţ mai mare şi nu au fost cumpărate. Nu ştiu cine a cumpărat. Am considerat că e un moment oportun pentru exit. Trebuie să-mi realizez şi indicatorii de venit şi profit pentru 2010", a explicat Ciurezu. SIF Oltenia şi-a lichidat în acest an şi participaţia deţinută la Lacta Giurgiu (INEM), o altă companie de lactate. Principalele exituri de pe Bursă au fost însă vânzările de la Socep, Rompetrol Rafinare şi Vidraru Curtea de Argeş. SIF Oltenia a realizat în schimb investiţii semnificative la producătorul de echipamente electrice Electromagnetica, unde a ajuns să deţină aproape 15%, şi la producătorul de medicamente Biofarm, unde a depăşit pragul de 22%. SIF Oltenia a mai cumpărat şi pachete mai mici de acţiuni la Transelectrica, dar şi la Petrom, BRD şi Banca Transilvania, unde şi-a majorat marginal participaţiile. "Noi rămânem fideli sectoarelor unde avem investiţii, financiar, medicamente, servicii. La Fondul Proprietatea nu am cumpărat. Aşteptăm să se listeze pentru a fi destul de transparent pentru o investiţie", a precizat Ciurezu.