Finanţele au dat înapoi şi spun că acceptă stimulentele

Autori: Claudia Medrega , Adelina Mihai 17.10.2010

Oficialii din Ministerul Finanţelor au agreat cu sindicaliştii criteriile clare în funcţie de care vor fi acordate stimulentele aferente lunilor august şi septembrie, ulterior urmând ca acestea să se acorde doar celor care aduc bani suplimentari la stat.

Gheorghe Ialomiţianu, ministrul finanţelor, a declarat sâmbătă după discuţiile cu sindicaliştii la minister că stimulentele vor fi acordate de acum pe criterii clare, care până acum nu au existat. El a transmis directorilor de instituţii că au mare responsabilitate în întocmirea listelor cu realizările angajaţilor, potrivit Mediafax.

Referitor la eventuale proteste, Ialomiţianu a arătat: "Atâta timp cât noi suntem corecţi şi vrem să-i stimulăm pe cei care muncesc, nu vor fi probleme".

El a explicat şi care este mecansimul în funcţie de care se vor acorda aceste stimulente. Astfel, şefii vor face propuneri pentru toţi angajaţii, listele vor veni la minister, iar comisia la nivelul ministerului va analiza "poziţie cu poziţie" dacă se respectă criteriile.

Este vorba de trei criterii la nivelul structurilor teritoriale cu care sindicatele au fost de acord, negocierile fiind purtate pe ponderea acestora.

Primul criteriu, care se referă la planul de încasări, va avea o pondere de 35%, cel de-al doilea privind ponderea sumelor atrase suplimentar faţă de cele trecute la nivelul agenţilor economici va avea pondere tot de 35%, iar cel de-al treilea - ponderea încasărilor fiecărei structuri teritoriale în totalul programului de colectare a veniturilor - va reprezenta 30%, a spus Sebastian Oprescu liderul SNFP.

Potrivit acestuia, luni se deblochează fondul pentru luna august, iar săptămâna viitoare pentru septembrie, iar algoritmul de calcul va fi cel stabilit în prezent. "Dacă la nivel teritorial nu vor apărea blocaje privind punerea în aplicare a acestui protocol vom fi multumiţi. Dacă vor fi blocaje la nivelul conducătorilor, atunci vor fi proteste", a susţinut liderul SNFP.

Sindicatele au mers pe soluţia acordării stimulentelor pe criterii de eficienţă, nu de performanţă, în funcţie de fişa postului pentru fiecare în parte.

Câţiva angajaţi ai Ministerului de Finanţe au venit sâmbătă la sediul instituţiei pentru a vorbi cu ministrul Gheorghe Ialomiţianu, care le-a promis că îşi vor lua banii luni.

Sunt stimulentele incluse în fondul de salarii şi purtătoare de CAS?

Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a explicat că stimulentele sunt incluse în fondul de salarii, astfel că se plăteşte impozit pe venit şi CAS.

Şi Valentin Mocanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii, cel care s-a ocupat de elaborarea legii salarizării unice în sistemul bugetar, spune că stimulentele sunt drepturi salariale şi de aceea sunt purtătoare de CAS. De ce nu au fost incluse în salariu odată cu aplicarea legii salarizării?

"Nu a existat această solicitare la nivelul Ministerului de Finanţe. Stimulentele nu erau sporuri, ca să fie incluse în salariu, ele s-au acordat în continuare în baza unei alte legi, 92/2003", a spus Mocanu.

Legea salarizării, care a intrat în vigoare la începutul acestui an, prevedea ca o parte din sporurile permanente să fie incluse în salariile de bază, iar celelalte să se acorde în limita a 30% din salariul de bază. Eşecul aplicării legii salarizării a fost accentuat şi de discrepanţele salariale create de acordarea stimulentelor. Odată cu publicarea salariilor bugetare pe site-urile instituţiilor publice la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu, s-a descoperit că în continuare, chiar şi după aplicarea legii salarizării, există consilieri sau şoferi care câştigă mai bine decât miniştrii.

În 2011, se va aplica o altă lege a salarizării, complet diferită de cea existentă.