Marfarul de artă a oprit pe Calea Victoriei/ de Lucian Vasilescu

Ziarul Financiar 14.10.2010

Mancati de vii: Piranha 3D este lider al box office-ului din Romania
Cel mai asteptat film 3D al sezonului, "Piranha 3D" (foto 1, 2, 3), a devenit liderul box-office-ului romanesc, inregistrand cel mai mare numar de spectatori ai unei productii cinematografice in weekendul de lansare in saptamana 1-7 octombrie.
Vizionat de 15.102 de spectatori, "Piranha 3D" a depasit premierele cinematografice ale acestei saptamani, fiind urmat de "Wild Target"/ "Punct ochit, punct... iubit" care a adunat 3.353 de admisii si de "Morgen, care a atras in cinematografe 212 spectatori".
"Piranha 3D" spune o poveste foarte familiara peisajului american: in fiecare an, populatia statiunii Lake Victoria explodeaza de la 5.000 de locuitori la 50.000, pe timpul vacantei de primavara, cand adolescentii pusi pe betie si distractie invadeaza plaja si petrec si ziua si noaptea.
Dar anul acesta exista un motiv mult mai serios de ingrijorare, pe langa obsinuitele mahmureli si plangerile locuitorilor. Teroarea este pe cale sa se instaleze. In adancurile intunecate ale lacului, un cutremur elibereaza niste creaturi preistorice: pesti piranha monstruosi, peste care evolutia a trecut fara a-i atinge. Captivi de milioane de ani, pradatorii feroce se aduna in bancuri imense pentru a-si satisface foamea, devorand totul in cale. Tinerii care se scalda fara griji in apele lacului Victoria sunt prada perfecta. Seriful Julie Forester (Elisabeth Shue), impreuna cu Fallon, adjunctul sau (Ving Rhames) incearca sa adune o echipa pentru a porni in misiunea de a salva oraselul de amenintarea din adancuri.
Artistul din container a ajuns pe Calea Victoriei
Containerul naval care a poposit anul trecut în cartierul Uranus din capitală ajunge acum în curtea Muzeului Naţional George Enescu - Palatul Cantacuzino din Bucureşti. Artistul francez Laurent Pernel va lucra toată luna octombrie la transformarea containerului într-o operă de artă şi la conectarea acestuia cu grădina şi palatul care îl găzduiesc, cu spaţiul urban bucureştean, cu România, cu relaţiile bilaterale...
Această ediţie a proiectului "City Switch" s-a deschis oficial pe 7 octombrie, la Institutul Francez Bucureşti.
Galeria Roger Tator din Lyon/Franţa, Fundaţia Raţiu România din Bucureşti, Muzeul Naţional George Enescu şi Institutul Francez din Bucureşti colaborează la proiectul artistic City Switch, ediţia a doua.
Proiectul se adresează unor artişti români şi francezi care vor lucra în spaţii urbane din Franţa respectiv România. Cele două etape ale proiectului actual se desfăşoară sub forma unor rezidenţe artistice la Bucureşti şi Lyon.
Rezidenţa din octombrie-noiembrie 2010 dela Bucureşti constă în instalarea unui container industrial în curtea Muzeului Naţional George Enescu / Palatul Cantacuzino timp de două luni. În interiorul şi în jurul acestui container artistul francez Laurent Pernel va lucra timp de o lună de zile la o instalaţie artistică pe o temă socială actuală, transformând astfel containerul în studio de lucru. Următoarea lună, containerul va putea fi vizitat de publicul larg, după un orar prestabilit.
Unul din principalele obiective ale proiectului constă în localizarea unor spaţii urbane europene şi folosirea acestora ca destinaţii pentru lucrări şi instalaţii de artă contemporană, prin intermediul unui container itinerant.
Expoziţia "Transilvania multiculturale" la Roma
La Sala de Expoziţii a Accademia di Romania din Roma a avut loc inaugurarea expoziţiei de fotografii "Transilvania multiculturale" a artistului clujan Ştefan Socaciu (foto 4). Expoziţia este formată din circa 60 de imagini de mari dimensiuni care prezintă patrimoniul multicultural al Transilvaniei: monumente medievale, cetăţi şi oraşe, biserici de lemn, sinagogi precum şi câteva imagini panoramice. Expoziţia se înscrie între manifestările colaterale ale Festivalului RomaFotografia ce se desfăşoară în perioada 24 septembrie - 24 octombrie 2010 la Roma. Expoziţia este deschisă pâna la 19 octombrie.
Fotograful Ştefan Socaciu (n. 1977) lucrează la revista Tribuna din Cluj-Napoca şi este, de asemenea, profesor la Centrul de Pregătire Profesională în Cultură din Bucureşti şi Cluj. Începând cu anul 2000 expune constant în ţară şi străinătate, are la activ numeroase premii naţionale şi internaţionale. A ilustrat numeroase albume dedicate Transilvaniei.
Reclama în tranziţie. Între timid şi provocator
La Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, Bucureşti) este deschisă, până la 20 octombrie, expoziţia "Reclama în tranziţie. Între timid şi provocator". Expoziţia ilustrează evoluţia publicităţii din România în primul deceniu postcomunist. Cei doi cercetători clujeni, curatorii expoziţiei (Ucu Bodiceanu şi Ancuţa Lăcrimioara Chiş)
continuă proiectul iniţiat odată cu expoziţia "De la sublim la ridicol. 70 de ani de reclamă în România", consacrată publicităţii româneşti de la sfârşitul Primului Război Mondial până la căderea regimului comunist, expoziţie găzduită de ICR în primăvara acestui an.
Demersul este motivat de credinţa curatorilor în relevanţa sociologică a peisajului publicitar: "Prima decadă post-decembristă în care comunismul agonizant şi capitalismul incipient convieţuiau liber consfinţit poate fi cel mai bine ilustrată prin intermediul reclamei." Accesul publicului este liber (zilnic, între orele 10.00-20.00).
Doi ani de răscruce în 200 de fotografii marca Mediafax Foto
A apărut albumul "Mediafax Foto - Best of 2008/2009" (foto 5, 6) care, în cele 189 de pagini ale sale, reuneşte cele mai bune fotografii de presă ale ultimilor doi ani, reproduse la o calitate grafică excepţională. Este a treia ediţie a acestui tom care face parte din conceptul "Mediafax Foto - Best of...", constând într-o expoziţie stradală şi un album premium de fotografie. Albumul este disponibil în Librăriile Cărtureşti, la preţul de 89,9 lei. Imaginile dezvăluie o realitate deopotrivă cunoscută şi inedită. Fotografii de la evenimente care au ţinut prima pagină a ziarelor româneşti stau alături de instantanee ce redau fragmente de viaţă. Portretele unor personalităţi sunt completate de imaginile unor oameni necunoscuţi, surprinşi în momente de răscruce.
Fotoreportajelor din România li se adaugă altele realizate în R. Moldova, Kosovo, India şi Zimbabwe.
În total, sunt circa 200 de imagini, alese pentru valoarea lor estetică, emoţională şi documentară.
Coperta este o imagine de Andrei Pungovschi, de la începutul anului 2009, când tabăra
improvizată de mai mulţi muncitori chinezi în faţa Ambasadei Chinei din Bucureşti constituia unul dintre primele efecte vizibile ale crizei din România.
Misterioasa întâlnire a lui Galileo Galilei cu Papa şi Vrăjitoarea
Surprinzător dar nu incredibil, Galileo Galilei se erijează în vânzător de termometre, ocheane, pendule şi ochelari, încercând astfel să supravieţuiască. Mai mult, genialul negustor încearcă să-şi imagineze pelerinii aflaţi în drum spre Roma ca pe nişte potenţiali discipoli, dorind pe această cale originală să învingă obtuzitatea îndârjită a bisericii. "Transformarea" are loc joi, 21 octombrie, ora 19.00, la Sala Atelier a Teatrului Naţional Bucureşti, în spectacolul "Galileo, Papa şi Vrăjitoarea" (foto 7) al Companiei Catalyst din Italia, spectacol regizat de Riccardo Rombi.
Turneul Companiei de teatru Catalyst este continuarea unui proiect de schimburi culturale Florenţa - Bucureşti, în cadrul căruia trupa TNB a susţinut în Italia, la sfârşitul lunii martie, câteva reprezentaţii cu spectacolul "Lecţia" de Eugene Ionesco, în regia lui Horaţiu Mălăele.
Producţia italiană aduce în prim-plan un fragment din viaţa lui Galileo Galilei, pornind de la însemnările celebrului om de ştiinţă şi de la cronicile despre viaţa sa. Protagonistul, Paolo Santangelo, chemat să întruchipeze figura "părintelui ştiinţei moderne", redesenează cu trăsături neaşteptate figura celebrului om de ştiinţă: negustor iscusit, dar şi revoluţionar al raţiunii, combatant neobosit împotriva superstiţiei şi ignoranţei, fugind de duşmani, de proteste şi de excomunicări.
În scenă, un car (scena de negustorit a descoperirilor sale) şi trei personaje: Galileo Galilei (Paolo Santangelo), un servitor (Jacopo Gori) şi o misterioasă apariţie feminină (Stefania Stefanin), când fermecătoare curtezană, când simplă tovarăşă de drum, însoţindu-i în această aventură plină de ciocniri.
Au mai contribuit la crearea acestui spectacol cu o atmosferă plină de magie Annamaria Russo (decoruri), Emanuela del Panta (costume) şi Gianfranco Michler (lumini).
Biletele se pun în vânzare sâmbătă, 9 octombrie, la Agenţia TNB. Preţul biletelor: 30 şi 16 RON.
Sfârşit de an cu cântec la Ateneu
Trei concerte organizate, în acest final de an, de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Filarmonica "George Enescu", în cadrul Stagiunii Camerale ICR la Ateneu, aduc la Bucureşti artişti români activi, în prezent, în centre muzicale prestigioase din afara ţării. Interpreţii de origine română sunt invitaţi la Ateneul Român (foto 8) împreună cu muzicieni străini valoroşi cu care colaborează. Concertele, programate pe 19 octombrie, 23 noiembrie şi 18 decembrie 2010, vor include atât partituri consacrate, cât şi lucrări contemporane, printre care şi piese în primă audiţie.
Primul concert va fi susţinut marţi, 19 octombrie, ora 19.00, de Cvartetul ConTempo împreună cu acordeonistul finlandez Timo Kinnunen. În program, o primă audiţie absolută - Anna Veismane, "Why me?", piesă dedicată cvartetului ConTempo şi lui Timo Kinnunen, două lucrări în primă audiţie românească - Maya Badian, "Music in Square" şi George Crumb, "Black Angels", precum şi partituri consacrate, semnate de Georg Muffat, Olivier Messiaen, Astor Piazzolla.
Concertul de pe 23 noiembrie îi are pe afiş pe pianiştii Matei Varga şi Ben Schoeman, care vor interpreta lucrări de Franz Schubert, Robert Schumann, Dinu Lipatti,
Serghei Rachmaninoff şi Maurice Ravel.
Pe 18 decembrie, Clara Cernat, la vioară, şi Thierry Huillet, la pian, alături de Aljaz Begus (clarinet), Mirabela Dina (pian), Lucile Duran (vioară), Petre Iuga (contrabas), Aida Carmen Soanea (violă), Philippe Spiesser (percuţie), Sandrine Tilly (flaut) şi Damien Ventula (violoncel) propun un program bogat în sonorităţi româneşti, cu pagini semnate de Tudor Ciortea, George Enacovici, Ciprian Porumbescu şi Thierry Huillet.
Biletele vor fi puse în vânzare la casa de bilete a Ateneului Român.
Detalii despre program şi artişti: www.icr.ro/stagiunea_camerala.