440 de brutari vor fi instruiţi cu fonduri europene de 700.000 de euro

Autor: Dorin Oancea 14.10.2010

Jumătate din angajaţii companiei de morărit şi panificaţie Titan SA vor beneficia din această lună în special de programe de instruire, dar şi de echipamente ce ţin de securitatea locului de muncă, în cadrul a două finanţări europene în valoare de circa 700.000 de euro.

440 de angajaţi, jumătate din lucrătorii companiei, vor participa la 29 de programe de formare profesională, pe parcursul a 24 de luni, în cadrul celui mai important proiect, cu o valoare de 2,3 mil. lei, din care contribuţia comunitară este de 1,172 mil. lei. Al doilea program, în valoare de 834.790 de lei, priveşte sănătatea şi securitatea la locul de muncă şi se adresează tuturor angajaţilor societăţii, prin şapte programe de formare, dar şi prin dotarea unui cabinet medical, cumpărarea de echipament de protecţie şi a altor dispozitive.

Camelia Crănguş, directorul de resurse umane al companiei, spune că astfel de programe de formare profesională sunt importante pentru angajaţi, mai ales într-o perioadă de criză. "Îi arătăm omului că aici are un viitor, chiar dacă la alte companii ar primi 100 de lei în plus la salariu".

Criza, spune Camelia Crănguş, a acţionat pe mai multe direcţii: companiile au fost nevoite să îşi reducă fondurile pentru training la niveluri absolut minimale, iar în prezent acţionează alte repere de competenţă şi de retenţie a angajaţilor. "Oamenii înţeleg că orice formă de investiţie în ei este o şansă de a supravieţui şi mâine, chiar în cazul în care compania la care lucrează ar intra în colaps", adaugă directoarea de resurse umane.

În plus, compania s-a confruntat cu o penurie de personal calificat. "Este greu să mai găseşti un morar în ziua de astăzi, nu mai există şcoală pentru aşa ceva", explică Răzvan Cazimirovici, manager de resurse umane la Titan, cel care s-a ocupat de proiecte. Nu mai există şcoli profesionale sau tehnice, iar universităţile nu au mai înfiinţat secţii specializate pentru că nu au avut studdenţi care să aplice.

Procesul de obţinere a fondurilor europene a început în mai 2009, iar sumele sunt cele maxime care puteau fi obţinute. De programe asemănătoare au fost interesate şi alte mari companii, cum sunt Cora, Michelin sau Electrica, dar şi primării, universităţi, şcoli sau instituţii de stat, cum este Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Răzvan Cazimirovici spune că procesul de obţinere a banilor s-a dovedit birocratic şi destul de îndelungat, dar că în timp a observat o flexibilizare a birocraţiei: iniţial compania a mers cu două bibliorafturi pline de documente, în timp ce în 2009 datele au fost introduse pe un site, au apărut termene de verificare şi în general procesul s-a dovedit mai direct şi mai flexibil.

Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane se defăşoară în perioada 2007 - 2013, beneficiază de o alocare financiară din fondurile structurale de 3,5 mld. euro şi urmăreşte asigurarea de oportunităţi pe piaţa muncii pentru 1,650 milioane de persoane.

Titan este deţinută de grupul austriac LLI Euromills şi a avut afaceri în 2009 de 57,7 milioane de euro.