SIF Oltenia a luat 7,2% din Prodplast Imobiliare

Autor: Adrian Cojocar 13.10.2010

Un pachet reprezentând 7,2% din acţiunile Prodplast Imobiliare (PPLI), divizia imobiliară desprinsă din Prodplast Bucureşti (PPL), a fost tranferat ieri pe sistemul alternativ de tranzacţionare al Bursei din Sibiu (Sibex) pentru suma de aproape 6 mil. lei (1,4 mil. euro).

SIF Oltenia (SIF5) a raportat pe Bursa de la Bucureşti achiziţia pachetului, majorându-şi participaţia la peste 18%.

În şedinţele precedente, SIF Oltenia şi Tudor Ciurezu, preşedintele Prodplast Imobiliare şi directorul general adjunct al societăţii de investiţii finaciare, au fost principalii cumpărători ai acestor titluri. SIF Oltenia este al treilea acţionar al firmei şi deţinea înainte de aceste tranzacţii circa 11% din acţiunile firmei imobiliare.

Ceilalţi acţionari semnificativi sunt Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), care deţine aproape 33% din companie, şi fondul de investiţii Broadhurst, cu circa 12,7 procente.

Până la închiderea ediţiei nu fusese publicată nicio raportare în legătură cu vânzătorul pachetului, iar principalii acţionari nu au putut fi contactaţi.

Prodplast Imobiliare a luat naştere în 2008 prin divizarea producătorului de mase plastice Prodplast Bucureşti (PPL), firma imobiliară preluând cea mai mare parte a activelor valoroase printre care şi un teren de circa 4,3 de hectare situat în zona Obor din Capitală, care atinsese în 2007 o valoare de circa 40 mil. euro.

Între timp, preţurile la terenuri au coborât substanţial.

Transferurile derulate ieri cu acţiuni Prodplast Imobiliare evaluează compania la o valoare mult mai mică, de circa 83,3 milioane de lei (19,6 milioane de euro).

Acţiunile firmei se tranzacţionează la de circa două ori valoarea contabilă a firmei, care la finele anului trecut era de aproape 41 mil. lei (9,6 mil. euro).

De cealaltă parte, firma Prodplast, care a rămas cu activitatea de producere a maselor plastice, este evaluată pe Bursă de peste trei ori mai puţin, respectiv 5,5 mil. euro.

Acţionarii Prodplast Imobiliare se vor întruni în următoarea AGA pentru a discuta majorarea capitalului societăţii cu 25 mil. lei prin aport în numerar, bani necesari cel mai probabil realizării unui proiect imobiliar pe terenul fabricii Prodplast din Obor, aşa cum anunţase Florin Pogonaru, principalul acţionar al firmei care deţine indirect circa 33% din titluri.

Ca urmare, transferurile derulate pe piaţa spot a Sibex în cursul zilei de miercuri au atins cel mai ridicat nivel de la lansarea acesteia la începutul anului 2010.

Prodplast Imobiliare s-a listat în premieră pe ATS-ul Sibex în urmă cu circa două luni. Pe piaţa spot de la Sibiu mai sunt listate în prezent acţiunile Sibex.