Clienţii cu credite fac lobby la partidele politice

Autor: Liviu Chiru 11.10.2010

O delegaţie a clienţilor mai multor bănci nemulţumiţi de condiţiile impuse la creditele în derulare au mers ieri la sediile principalelor partide parlamentare, cerându-le politicienilor să îşi exprime clar punctul de vedere faţă de Ordonanţa 50/2010, prin care sunt reglementate împrumuturile pentru consumatori.

"Noi nu vrem favoritisme, ci să se respecte legea. Nu la intervenţiile pe diferite căi ale ARB (Asociaţia Română a Băncilor - n. red.) să fie amendată ordonanţa în defavoarea clienţilor. Am dorit să aflăm poziţia oficială a fiecărui partid politic, să ni se spună clar dacă vor sau nu să păstreze ordonanţa în forma iniţială", a comentat pentru ZF Violeta Vasilioglu, unul dintre liderii grupului de clienţi ai BCR. Ea a făcut parte din delegaţia care a mers ieri la sediile PDL, PC, PSD şi PNL.

Clienţii nemulţumiţi ai Volksbank, BCR, Raiffeisen, Bancpost, Alpha Bank şi RBS au recurs ieri la această mişcare, după ce Comisia pentru Politici Economice din Camera Deputaţilor a adoptat mai multe amendamente la proiectul de lege privind Ordonanţa 50, deşi politicienii declaraseră iniţial că sunt pentru menţinerea formei propuse de guvern. Bancherii au cerut în mod constant introducerea anumitor modificări în textul legii, prin care să li se permită în primul rând menţinerea costului creditului neschimbat, acest amendament fiind preluat de parlamentari. Senatul adoptase ordonanţa în forma propusă de guvern.