Lenin a plecat, rechinii roşii se întorc

Autor: Ziarul de Duminica 11.10.2010

Marţi, 12 octombrie 2010, de la ora 18.00, Piaţa Presei Libere găzduieşte, în cadrul unui "Proiect 1990", ansamblul sculptural "Rechinii roşii" al artistului Mihai Balko.
"Rechinii roşii" este un discurs ironic la adresa situaţiei politice de după căderea comunismului în ţările din Europa de Est. Ansamblul arhitectural este unul cu trimitere directă la epoca comunistă. "Rechinii roşii sunt istorie topită. Rechinii înoată în ape tulburi. Ei sunt fragmentele rezultate din destrămarea stelei sovietice; reasamblarea acestor fragmente poate naşte o altă structură totalitară. Rechinii gravitează în jurul unei structuri politice neconturate pentru a o devora şi a forma din nou întregul. Rechinii roşii sunt un avertisment, o atenţionare", spune Mihai Balko
"Rechinii roşii" este al treilea eveniment din cadrul "Proiect 1990", lansat de Ioana Ciocan în ianuarie 2010, proiect ce marchează o serie de evenimente care au drept scop amplasarea unor lucrări de artă contemporană pe soclul din Piaţa Presei, rămas liber încă din 1990.