Investitorii străini cer Guvernului revenirea TVA la 19%

Autor: Claudia Medrega 07.10.2010

Consiliul Investitorilor Străini (CIS) propune menţinerea cotei unice de 16%, precum şi revenirea la TVA de 19%, dar şi renegocierea cu FMI a deficitului bugetar pe 2011, agreat la 4,4% din PIB, pentru a putea fi alocate fonduri suficiente pentru infrastructură.

"Este necesară menţinerea unui sistem competitiv din punct de vedere fiscal. Cota uni­că ar trebui să fie menţinută şi, dacă este posibil, chiar redusă. Propunem revenirea TVA de la 24% la 19%", a declarat Şerban Toader, senior partner al KPMG şi vicepreşedinte al CIS.
Sistemul fiscal menţine încă "poveri" asupra mediului privat, în condiţiile în care taxele locale şi TVA sunt cele mai mari din Europa, a explicat Toader. Totodată, contribuţiile de asigurări sociale sunt la un nivel ridicat, impunându-se plafonarea lor.
Investitorii străini susţin necesitatea concentrării asupra unor măsuri eficiente de scădere a evaziunii, de îmbunătăţire a colectării taxelor şi de luptă împotriva spălării banilor. Sectorul privat este dispus să susţină chiar şi financiar lupta împotriva evaziunii fiscale angajând companii de securitate care să îmbunătăţească controlul vamal. Prin scăderea evaziunii fiscale CIS consideră că aproximativ 460 mil. euro vor fi disponibile anual pentru investiţii.

Măsurile CIS pentru relansarea economiei au mai fost susţinute printre alţii de Claudia Pendred - BERD, Dominic Bruynseels - BCR, Patrice Lespagnol - Carrefour România, Claudio Zito - Enel România, Markus Wirth - Holcim România, Wilhelm Simons - PwC, Yilmaz Yildirimlar - Radisson Blu Hotel Bucharest, Steven van Groningen - Raiffeisen România, Jean Valvis -Valvis Holding şi Liliana Solomon, Vodafone România.
În perioada următoare investitorii străini au solicitat întâlniri cu autorităţile guvernamentale, cu miniştrii, precum şi cu Comisiile parlamentare care pot să iniţieze anumite acte normative, un prim bilanţ urmând să fie realizat în luna noiembrie.

"Sper că oferta va fi imbatabilă în dorinţa autorităţilor de a face ca lucrurile să meargă bine în România", a spus Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom, susţinând că Guvernul are datoria de a defini şi a pune în aplicare un program economic, cu sau fără un nou acord cu FMI. Ea a explicat că ar fi posibilă renegocierea deficitului bugetar pe 2011 dacă va exista un program pentru infrastructură bine definit, cu finanţare şi management foarte riguros care să dea credibilitate şi încredere în faţa FMI.

Acţiuni propuse de CIS
n Introducerea unui registru transparent de creanţe asupra bugetului de stat (la Ministerul Finanţelor);
n Începerea programului Prima Casă 3 pentru relansarea sectorului imobiliar şi construcţii;
n Crearea unui Consiliu de Dezvoltare Economică care să ajute Guvernul cu expertiză;
n Înfiinţarea unei bănci/fond de dezvoltare pentru îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor UE;
n Dezvoltarea pieţelor de capital (listarea Fondului Proprietatea inclusiv pe piaţa externă şi privatizarea companiilor de stat);
n Externalizarea managementului procesului de accesare a fondurilor UE;
n Prezentarea unei candidaturi comune (împreună cu Bulgaria sau Ungaria) pentru organizarea Campionatului European de Fotbal din 2020;
n Promovarea modelelor de cofinanţare;
n Accelerarea investiţiilor în infrastructura aferentă agriculturii, inclusiv prin absorbţia fondurilor UE;
n Concentrarea controalelor fiscale asupra contribuabililor cu risc ridicat de evaziune fiscală; măsuri eficiente de îmbunătăţire a colectării taxelor;
n Flexibilizarea legislaţiei muncii;
n Reformarea administraţiei publice prin folosirea unor indicatori de eficienţă clar definiţi.