Fercală a schimbat radical strategia SIF3 în doar şase luni

Autor: Roxana Daniela Pricop 30.09.2010

SIF Transilvania (SIF3), cel mai mare dintre cele cinci SIF-uri, şi-a schimbat radical strategia de investiţii de la "restructurarea şi lichidizarea totală a portofoliului" anunţată la începutul anului în strategia pentru 2010-2011, la "conservarea averii" aplicată în ultimele luni.

Conducerea SIF3 îşi motivează schimbarea de optică prin înrăutăţirea situaţiei economice şi de pe piaţa de capital, deşi nici la începutul anului prognozele nu erau prea optimiste.

Cu active nete de 1,5 mld. lei (353 mil. euro) în gestiune, SIF Transilvania este unul dintre cei mai importanţi investitori de pe piaţa locală de capital. În ultimele luni însă, societatea a fost însă aproape absentă din ringul bursier, preferând să vândă doar atunci când exitul i-a adus un câştig consistent şi să îşi conserve portofoliul "pentru vremuri mai bune".

"În aceste condiţii de criză, este preferabil să ne conservăm averea în aşteptarea unor vremuri mai bune şi să nu o împrăştiem doar din dorinţa de a atinge cu orice preţ indicatorul de profit bugetat. La începutul anului, am fost prea optimişti faţă de evoluţia pieţei, astfel că în ultimele luni am stat în expectativă", a spus Mihai Fercală, preşedintele SIF Transilvania.

Pentru acest an, SIF Transilvania şi-a bugetat un profit net de 55 mil. lei şi venituri totale de aproape 116 mil. lei. Societatea estima că jumătate de venituri vor fi realizate din vânzările de participaţii. Tot în bugetul anual, societatea anunţa că principalele obiective ale strategiei pe 2010 sunt lichidizarea totală a portofoliului şi creşterea capacităţii de a genera profit. Profitul societăţii era de circa 19 mil. lei după primele opt luni.

În prezent, din portofoliul SIF3 fac parte un număr de 258 de societăţi, mai puţin cu şapte faţă de începutul anului.

În septembrie, cele mai vizibile tranzacţii au fost vânzarea unor acţiuni BRD în valoare de 10 mil. lei şi achiziţia unui pachet de acţiuni la Fondul Proprietatea în valoare de 28 mil. lei.

"Vom face cât mai puţine vânzări. Vom vinde acţiuni doar dacă putem marca un profit excepţional. La Fondul Proprietatea, unde deţinem mai puţin de 1% din capital, am cumpărat acţiuni pentru că am considerat că este un plasament profitabil", a continuat Fercală.

Deşi toate din cele cinci SIF-uri au anunţat la începutul anului drept prioritară restructurarea portofoliului prin reducerea expunerii pe sectorul bancar, doar două dintre societăţi au fost mai active: SIF Moldova (SIF2) şi SIF Oltenia (SIF5). Prin tranzacţiile făcute pe bursă, SIF Moldova a reuşit să realizeze profitul bugetat încă din primul semestru al anului, în timp ce SIF Oltenia a înregistrat un profit net de 51,6 milioane de lei în primul semestru, cu 9,3 milioane de lei mai puţin faţă de câştigul net bugetat pentru întreg anul de 60,9 milioane de lei.

SIF Transilvania a încheiat primul semestru cu un profit net de 22,3 milioane de lei, mai puţin de jumătate faţă de câştigul bugetat.

"Avem toate şansele să facem profitul bugetat pentru acest an, însă nu vom vinde din acţiuni doar pentru a atinge indicatorii bugetaţi", a adăugat Fercală.

Preşedintele societăţii nu se aşteaptă "la nimic spectaculos" pe piaţa de capital şi în economie în lunile rămase până la finele anului.

"Nu cred că vom asista la o revenire a pieţei de capital, ci la o stagnare în următoarele şase-opt luni. Este dificil de estimat dacă anul 2011 va aduce revenirea pe creştere economică dacă nu se iau măsurile necesare de către guvernanţi", a mai spus Fercală.

Anul 2010 a fost şi primul an de la privatizarea BCR, când cele cinci SIF-uri nu au mai încasat dividende de la cea mai mare bancă din sistem. Astfel, alături de acţionarul majoritar - grupul austriac Erste Bank, cele cinci societăţi au decis ca profitul de 237,7 mil. lei calculat pe standardele româneşti de contabilitate să fie încorporat la capital pentru consolidare. În caz contrar, cele cinci SIF-uri ar fi avut de încasat împreună 71,3 mil. lei sub formă de dividende. Un alt subiect important pentru SIF-uri, care controlează împreună circa 30% din capitalul BCR, este listarea băncii, amânată în 2009 pentru un interval de doi ani.

"Nu suntem încă presaţi să facem listarea BCR, mai este suficient timp până expiră amânarea. Acţiunile BCR ar trebui să fie tranzacţionate până în 2012", a conchis Fercală.