A doua redescoperire a „Carului cu boi” / de Remus Andrei Ion

Ziarul Financiar 30.09.2010
artalicitata.blogspot.com
Carul cu boi este o temă ataşată în primul rând lui Nicolae Grigorescu, cel gratulat postum cu tot felul de etichete: pictorul naţional, pictorul carelor cu boi, maestrul de la Câmpina etc. Cel mai trist este că, în afara etichetelor, despre Grigorescu se învaţă prea puţine lucruri la şcoală. Cele câteva etichete pompoase închid astfel universul fascinant, de la biografie la realizările artistice, al unui artist providenţial pentru România.
Postum, Nicolae Grigorescu are parte şi de o ridicolă emancipare a subiectului, care a permis una dintre etichetele depăşite cultural-istoric: Carul cu boi. Se întâmplă din nou: se vinde "Carul cu boi" al lui Nicolae Grigorescu! În mod stupid, această frază caraghioasă, nedreaptă, prostească revine în media şi transformă totul într-un eveniment patriotic revanşard în viaţa celor cu şcoală anapoda.
Grigorescu a pictat zeci de tablouri în care apar care cu boi, multe dintre ele poartă chiar acest titlu, simplu, "Car cu boi". Ba chiar, în anumite situaţii, a fost şi varianta articulată "Carul cu boi", dar asta nu exprimă nimic mai mult decât un fragment dintr-o suită de picturi. În urmă cu puţini ani, s-a mai vândut o dată "Carul cu boi", la Goldart, şi o întregă trupă de jurnalişti cu şcoală puţină a intrat în trepidaţie pentru a vedea evenimentul. S-a vândut doar una dintre comunele picturi "Car cu boi" realizate de artist. Acum, "evenimentul" se repetă. "Carul cu boi" în cauză este licitat la Artmark. Este vorba despre o lucrare de excepţie, de dimensiuni mai mari decât cele obişnuite pentru licitaţii, 65 x 80,5 cm, ceva mai mici însă decât capodoperele din muzee sau dintre cele expuse prin Banca Naţională, de exemplu.
Opera este estimată la un preţ excepţional, 150.000-250.000 de euro, dar prima strigare va fi la un preţ mai mic.
Este cel mai valoros Grigorescu scos pe piaţa liberă. Este cea mai mare pictură pe pânză care se vinde la nivelul colecţionarilor privaţi. Este pictura care l-ar putea readuce pe cel mai puternic pictor al României în fruntea topului general al vânzărilor, acolo unde a fost depăşit în ultimii ani de Pallady, Tonitza, Luchian şi Ressu. E drept că lucrările lui Grigorescu ajunse la licitaţii în ultimii ani nu au fost nici măcar apropiate ca valoare artistică de "Fata culcată în iarbă", pictura lider de vânzări care este în top din noiembrie 2003, cu preţul de adjudecare de 59.900 euro la Alis.
În acest an s-a adjudecat doar o pictură Grigorescu - "La păşune", cu 127.000 de lei, la Goldart, în iulie. S-au mai adjudecat două desene, în aprilie şi mai, "Bătrâna torcând la vatră" şi "Crâng". În rest, nimic semnificativ. La Monavissa nu s-au adjudecat "Flori de măr", iar la Alis "Peisaj din Valea Doftanei". Alis în schimb, în lista scurtă a unor tranzacţii excepţionale, precizează că pictura "Şatră" nu s-a vândut în ianuarie 2000 cu 11.200 de dolari, dar s-a cumpărat în decembrie 2009 cu o sumă mult mai mare, 40.963 euro. Iar un "Car cu boi" care a costat peste 13.400 euro în 2003, s-a revândut în noiembrie 2007 cu peste 34.000 de euro, plus taxe, ca pentru toate sumele de mai sus. Carul cu boi a devenit temă naţională pentru pictorii noştri şi a adus faimă unor colecţionari din alte timpuri. Performanţa artistică a lui Grigorescu a fost redescoperită (e cam mult spus, dar în context merită) la ultima expoziţie care i-a fost dedicată la Muzeul Naţional de artă în anii 2000.
"Carul cu boi" de la Artmark este "perla coroanei". Personal, regret că partea excepţională a operei lui Grigorescu rămâne pastoral legată de carele cu boi. În aceste condiţii, cât ar costa azi "Fata culcată în iarbă", mai mult, mai puţin? Dar colecţionarii concurează la Artmark (şi înainte şi după licitaţii) şi pentru un Şirato - "Lila în galben", o lucrare importantă, estimată la cel mult 40.000 de euro, mai multe lucrări Dărăscu, Bălţatu, un Eustaţiu Stoenescu de excepţie - "Infanta" (2.500-4.000 de euro), Ressu - "Băieţi scăldându-se", piese semnate Margareta Sterian, Vermont etc., lucrări care sunt departe de panoplia carelor cu boi.
reproduceri
Eustaţiu Stoenescu - Infanta, ulei pe pânză lipită pe carton, 27,5 x 22 cm.
Valoare estimativă: € 2.500-4.000