Expaţii au avut mandate scurte de conducere la Tchibo

Autor: Mihaela Popescu 28.09.2010

Laurenţiu Boboc este noul director general al Tchibo România, al 5-lea mare jucător pe piaţa locală a cafelei, cu afaceri de circa 11 mil. euro la nivelul anului trecut. El a venit în locul slovacului Richard Hodul care a condus compania timp de doi ani.

Managerul român, în vârstă de 42 de ani, are un mandat de administrare a subsidiarei locale a Tchibo pe trei ani, potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial. Reprezentanţii companiei au confirmat numirea lui Boboc în funcţia de director general, fără a da însă mai multe detalii despre experienţa profesională a acestuia.

Noul director a lucrat anterior la Procter & Gamble, acumulând experienţă şi pe piaţa din Germania, potrivit informaţiilor disponibile pe piaţă.

Schimbarea de management întrerupe şirul directorilor expaţi la Tchibo România, după circa trei ani în care s-au succedat la conducerea companiei doi manageri străini. Hodul, fost director general al Tchibo Slovacia, preluase conducerea subsidiarei locale a producătorului german în toamna lui 2008, el înlocuindu-l pe Andreas Winnen care a stat la conducerea companiei doar opt luni.

La nivel local, producătorul de cafea a avut anul trecut afaceri de 45 mil. lei (10,7 mil. euro), în creştere cu 7% faţă de 2008, şi pierderi de 3,9 mil. lei (0,9 mil. euro), cu 53 de angajaţi, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Compania şi-a redus pierderile în 2009 cu circa 40% faţă de anul anterior, dar şi efectivul de angajaţi cu nouă persoane, conform aceleiaşi surse.

Importurile de cafea Tchibo pe piaţa românească au început în anul 1997, iar în 2001 grupul german şi-a înfiinţat propria companie în România. Din 2004, cafeaua Tchibo este importată şi distribuită pe piaţa locală direct de către Tchibo Brands România, subsidiara producătorului german. Compania a raportat până acum în fiecare an pierderi financiare, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.