CEO-ul HSBC înlocuit din funcţie după eşecul încercării de a ajunge preşedintele instituţiei

Autor: Adrian Voicu 25.09.2010

Cea mai mare bancă din Europa, HSBC, a pus capăt celor două săptămâni jumătate cu privire la succesorul lui Stephen Green la funcţia de preşedinte al instituţiei prin înlocuirea tuturor celor trei executivi de top ai băncii, informează Bloomberg.

Michael Geoghegan, CEO al băncii timp de patru ani, va părăsi funcţia după ce a eşuat în încercarea de a convinge acţionarii să îl susţină în funcţia de preşedinte. Acesta va fi înlocuit de şeful diviziei de investiţii bancare Stuart Gulliver.

Green, care a părăsit funcţia pentru a deveni ministrul comerţului din Marea Britanie, va fi înlocuit de directorul financiar al băncii, Douglas Flint.

Iain MacKay, executiv al diviziei Asia-Pacific, îl va înlocui pe Flint în funcţia de director financiar.

Aceasta este cea mai drastică schimbare din istoria de câteva decenii a băncii. Geoghegan, care a devenit CEO după ce Green a fost avansat la poziţia de preşedinte al băncii, a încercat să atragă susţinerea investitorilor pentru a-l înlocui şi la preşedinţia băncii. Cu toate acestea, conform unui sondaj al Bloomberg adresat către 20 de acţionari ai HSBC, niciunul nu l-a susţinut.

În ultimii 33 de ani, a devenit un obicei ca preşedinţii HSBC să fi fost anterior CEO ai băncii.