Preţuri mici cu mize mari la casele de licitaţii

Autor: Ziarul de Duminica 23.09.2010

Piaţa de artă supravieţuieşte cu vânzări de câteva procente din marfa scoasă la licitaţii (10-20%). O supravieţuire întreţinută în general cu preţuri mici la strigare, în paralel cu cea mai importantă miză a momentului: atragerea colecţionarilor pentru evitarea falimentului. Tablourile sunt scumpe: Iser, Ressu, Tonitza, Pallady, dar abia se ridică la peste 17.000 de euro. Recordurile care guvernează topurile sunt departe.
Partea interesantă este că o nouă casă de licitaţii se aruncă în luptă, Araart, care propune o licitaţie exclusivistă în felul ei, cu 74 de desene de Tonitza. Preţurile sunt rezonabile: 6.300 de lei este strigarea maximă pentru desenele pe hârtie şi câte 13.000 de lei pentru fiecare dintre cele două proiecte de icoane. Mai sunt şi două studii de autoportret, un laviu şi un creion, încărcate de tuşe cu personalitate "dublă", am putea spune, desene oferite la pachet pentru 12.600 lei. Doar alegerea temei s-ar putea să nu se ridice la provocarea unei lansări profitabile pentru noua afacere.
Detalii privitoare la ofertele celorlalte case de licitaţii găsiţi în Ziarul de Duminică de vineri, 24 septembrie, la rubrica "Licitaţii de top".