Paşol: Cred că listările se vor face din ce în ce mai repede

Ziarul Financiar 22.09.2010

Directorul firmei de brokeraj Inter­capital Invest, care a lis­tat ieri fondul de investiţii iFond pe Bursă şi a inter­me­diat ultimele trei listări de la BVB, spune că aceste operaţiuni se vor face mult mai rapid în viitor pentru că atât auto­rităţile pieţei de capital, cât şi societăţile de bro­keraj active în acest domeniu capătă expe­rien­ţă, puţinele listări din ultima perioadă con­stituind în principal premiere.
Listarea titlurilor iFond pe Bursă care a avut loc ieri s-a realizat după numai cinci săptă­mâni de la oferta publică care a avut loc luna trecută, timpul necesar cotării fondului fiind practic la jumătate faţă de cel necesar realizării ultimelor două operaţiuni de acest tip.

Mulţi investitori de pe piaţă sunt reticenţi în a subscrie în cadrul ofertelor publice de lista­re de pe Bursă tocmai din cauza timpului foar­te îndelungat care se scurge până când acestea intră la tranzacţionare, fapt ce constituie un risc suplimentar pentru investitori dacă în această perioadă piaţa scade sau au loc eveni­mente care influenţează negativ emitentul. De aceea, unii preferă să cumpere titluri ale noilor emitenţi în primele zile după listare chiar la un preţ superior celui din oferta iniţială.

"Cred că listările de pe Bursă se vor face din ce în ce mai repede. Listarea fondului iFond este chiar mai complicată decât cea a unei companii, pentru că presupune realizarea şi aprobarea a două prospecte, respectiv un prospect de emisiune necesar derulării ofertei publice şi altul de admitere la tranzacţionare, care nu este necesar în cazul listării de com­pa­nii. Listarea iFond a durat mai puţin pentru că este cel de-al treilea fond pe care îl listăm, iar fap­tul că intermediarul şi emitentul s-au aflat tot la noi a reprezentat un avantaj", spune Răz­van Paşol, directorul general al firmei de bro­keraj Intercapital Invest. El explică întârzierea în procesul de listare al fondului OTP WiseRO prin prisma faptului că era o premieră pentru intermediar şi a nece­sitat o atenţie deosebită, iar listarea fondului OTP Green Energy a fost întârziată de perioa­da sărbătorilor de iarnă şi de schimbări organi­zatorice în cadrul BVB.
"Fondul iFond este unul de tip clasic ca şi struc­tură, dar este o premieră ca şi plasament în acţiuni ale Fondului Proprietatea. Inves­titorii instituţionali care au subscris în ofertă sunt fonduri de investiţii locale", a precizat Răzvan Paşol.

Jumătate din activele iFond sunt reprezen­tate din acţiuni ale Fondului Proprietatea, astfel că investitorii acestui fond mizează pe listarea fondului pe Bursă, fapt ce ar conduce la o apreciere importantă a valorii acţiunilor Fondului Proprietatea şi prin urmare a titlurilor iFond.
Deja investitorii în acţiuni iFond au be­neficiat de dividendele pe care fondul urmează să le încaseze de la Fondul Proprie­tatea, estimate la circa 500.000 de lei şi care urcă valoarea iFond cu circa 6%.
Valoarea activului net al iFond era la finele lu­nii august de 197,49 lei/acţiune, acesta ur­mând să se fie actualizat lunar la valorile la zi ale acţiunilor listate din portofoliu.
Cu toate acestea, valoarea reală a acţiu­nilor Fondului Pro­prietatea nu se va putea vedea în activul fon­dului decât după listare, între timp acestea fiind evaluate la preţul de achiziţie.