Statul vrea să angajeze 3.000 de medici şi asistente. Cu ce îi plăteşte?

Autor: Ioana David 21.09.2010

Spitalele publice vor scoate la concurs începând cu luna noiembrie circa 3.000 de posturi de medici şi asistente, dintre care cele mai multe în spitalele de urgenţă administrate de Ministerul Sănătăţii.

Cseke Attila, ministrul sănătăţii, a solicitat guvernului deblocarea posturilor în sistemul sanitar în august, după incendiul de la maternitatea Giuleşti care a scos la iveală existenţa unui deficit de cadre medicale, ceea ce poate duce la tragedii precum cea de la maternitatea bucureşteană. Guvernul a aprobat propunerea.
Numărul de medici din secţiile unui spital este stabilit prin reglementările în vigoare.
De exemplu, în secţiile de anestezie terapie intensivă (ATI) categoria a treia (cu competenţă bazală) reglementările prevăd existenţa unui medic-şef de secţie, a unui medic pe sală de operaţie şi a unui medic la 4-6 paturi, a unei asistente şefe, a unei asistente pe sală de operaţie, a unui asistent pe tură pentru sala de operaţie urgenţă şi a unui asistent la patru paturi pe tură, a unei infirmiere la opt paturi pe tură, a unui bracardier pe tură.

Posturile în sistemul bugetar sunt blocate din vara anului trecut, astfel că poziţiile lăsate libere de medicii care au plecat în străinătate nu au mai fost ocupate.
În primele trei luni ale acestui an din România au plecat aproximativ 2.400 de medici, potrivit datelor companiei de analiză şi studii de piaţă Cegedim România. Cei mai mulţi medici care au plecat erau specializaţi în medicină sportivă, medici rezidenţi, chirurgie pediatrică, anatomie patologică şi anestezie terapie intensivă.
Pe baza solicitărilor venite de la spitale "şi a necesarului imediat", Ministerul Sănă­tăţii va scoate la concurs 2.300 de posturi pentru cele 62 de spitale pe care le administrează, în timp ce primăriile care au preluat prin descentralizare 373 de spitale vor putea angaja 750 de oameni.
"Ministerul Sănătăţii va debloca cu prioritate posturile pentru medici şi asistenţi medicali în specialităţile deficitare, ca de exemplu ATI, medicina de urgenţă, cea de laborator, radiologie etc. şi în spitalele din zonele unde există deficit important de personal medical", au spus reprezentanţii instituţiei.
Reprezentanţii Primăriei Capitalei spun că numărul de posturi de medic scoase la concurs din spitalele bucureştene pe care le administrează este extrem de mic, de câteva zeci, şi că astfel partea financiară nu este o problemă.

"O să avem suficient personal după ce vom închide două-trei unităţi, pentru că prin redistribuire vom acoperi necesarul din alte spitale. Este vorba de clădiri vechi, retrocedate şi cred că nu trebuie să ne mai batem pentru ele", a spus Marius Savu, directorul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale (ASSM) din cadrul Primăriei Capitalei.
El a spus că una dintre unităţile închise ar putea să fie Spitalul Clinic de Dermato-venerice Scarlat Longhin sau Spitalul Sfântul Ştefan.