Nemţii se pregătesc să fuzioneze două mari bănci de stat

Autor: Catalina Apostoiu 21.09.2010

Doua dintre cele mai mari bănci din sectorul public german poartă discuţii în vederea unei fuziuni care ar marca un progres în eforturile de consolidare a sectorului băncilor de stat (Landesbanken), scrie Financial Times.
BayernLB şi WestLB au anunţat că vor decide în acest an dacă-şi vor uni forţele în vederea creării celei de-a treia mari bănci a Germaniei din punctul de vedere al activelor.
Presiunile politice exercitate asupra băncilor de stat în sensul restructurării s-au intensificat după ce mai multe dintre acestea, incluzând BayernLB şi WestLB, au înregistrat pierderi de miliarde de euro în timpul crizei financiare.

Autorităţile europene din domeniul concurenţei cer la rândul lor schimbări în cadrul sectorului, inclusiv transferul WestLB către noi proprietari până la sfârşitul anului viitor.
Discuţiile de fuzionare au apărut în urma unor avertis­men­te conform cărora Landes­banken (bănci de stat), creditori controlaţi re­gional care depind în principal de pieţele financiare şi nu de de­pozite ale clienţilor pentru a face rost de bani, vor fi serios afec­tate de cerinţele de capital mai stricte ale acordului Basel III.
BayernLB şi WestLB au arătat că există probleme com­ple­xe de rezolvat. "Procesul se va concentra asupra poziţio­nă­rii strategice a băncii rezultate, finanţării şi riscurilor şi opor­tu­nităţilor de fuzionare", au declarat oficialii celor două bănci.

Încercările anterioare de consolidare a celor şapte Landesbanken au eşuat, adesea din cauza rivalităţilor politice din­tre landuri şi ezitarea băncilor de economii, care sunt co-pro­prietare ale acestor creditori regionali, de a deschide sectorul.
WestLB, cu active de 251 de miliarde de euro la sfârşitul lu­nii iunie, a avut cândva ambiţii mari de investiţii, însă în urma unei serii de eşecuri, aceasta a fost salvată de stat de două ori începând cu 2008.
BayernLB, cu active de 340 de miliarde de euro la sfârşitul lunii iunie, este cea mai profitabilă Landesbank în acest an, cu profituri brute de 554 de milioane de euro pe primul semestru.