Harta preţurilor alimentelor. Unde găsiţi cea mai ieftină mâncare

Ziarul Financiar 20.09.2010

Românii se vor confrunta cu un nou val de scumpiri la mâncare până la sfârşitul anului, scrie Gândul. Majoritatea producătorilor au admis, mai mult sau mai puţin direct, că sunt nevoiţi să recurgă la majorări de preţuri, acestea variind între 5% şi 25%. Motivele ţin, în principal, de scumpirea materiei prime, a utilităţilor şi creşterea TVA. Cele mai mari majorări de preţuri sunt anunţate la pâine, iar cele mai mici, la carne.

În prezent, preţul aceluiaşi produs se poate dubla sau chiar tripla de la un judeţ la altul, potrivit listei preţurilor de vânzare ale principalelor produse agricole şi alimentare din pieţe şi târguri, obţinută de Gândul de la Ministerul Agriculturii. De exemplu, clujenii cumpără carnea de pasăre cu 5 lei pe kg, în timp ce vasluienii o găsesc în galantare cu 14 lei pe kg. Locuitorii din Harghita achiziţionează cea mai ieftină carne de vită şi porc, în Constanţa se găseşte cea mai ieftină telemea, în timp ce la Covasna ouăle au cel mai mare preţ. Vedeţi cum arată harta preţurilor alimentelor pe www.gandul.info.