Dicţionar universal al spionilor (III). Şi Marlene Dietrich a lucrat pentru serviciile secrete

Autor: Dr. Alexandru Popescu 16.09.2010
Intenţia autorului, istoric, etnolog şi diplomat, este de a oferi un instrument de lucru pentru specialiştii activităţilor informative, istorici, politologi, sociologi, şi un "ghid" în "lumea spionajului" adresatunuipublic larg, interesat, dincolo de clişee, mistificări şi exagerări, de trecutul, prezentul, probabil şi viitorul unui domeniu care se împleteşte atât de intim, uneori insesizabil, cu istoria şi existenţa noastră cotidiană…
C
CAIRNCROSS, John (1913-) ("Moliere", "Liszt"), diplomat, spion pentru URSS (KGB) din "Grupul de la Cambridge" în al doilea război mondial şi în perioada războiului rece. Lucrează în Ministerul de Externe şi transmite sovieticilor unele dintre "cheile" comunicărilor secrete ale Aliaţilor. Abia în 1967 intră în atenţia MI5 şi recunoaşte că a fost spion sovietic încă din anii 1930. Pentru că şi-a "recunoscut trădarea" şi a furnizat informaţii preţioase, nu este pedepsit. Primul ministru Macmillan declară că activitatea agenţilor din "Grupul de la Cambridge" (care se concretizase în transmiterea către URSS a nu mai puţin de 60.000 de documente) a produs o adevărată "rană" Ministerului de Externe britanic.
CARAMAN, Mihai (1928-), agental Direcţiei de Informaţii Externe în Franţa în perioada războiului rece. Este trimis, sub acoperire diplomatică, la Ambasada României de la Paris în 1958. Din 1960, reuşeşte să constituie aşa-numita "Reţea Caraman", din care făceau parte agenţi ce transmiteau informaţii din cadrul Ministerului de Externe, al Apărării, de Finanţe ale Franţei, dar şi din birourile NATO care funcţionau în acea perioadă la Paris. Documentele ultrasecrete de la Cartierul General al Alianţei Nord-Atlantice (circa 12.000 de pagini), dintre care unele purtau chiar calificativul "cosmic" (secret desăvârşit), priveau strategia organizaţiei până în 1975. Până la un moment dat, documentele au fost livrate sovieticilor. Demascarea "Reţelei Caraman" se petrece în 1969, având ca rezultat retragerea unor diplomaţi români. În 1991, C. este numit director adjunct al Serviciului Român de Informaţii, devenind ulterior director al acestui serviciu. E înlocuit din funcţie în mai 1992, în urma cererii exprese a lui Manfred Woerner, secretar general al NATO.
CASANOVA, Giocomo, cavaler de Seignalt (1725-1798), ocultist, scriitor,spion veneţian pentru Franţa. Între misiunile pe care le-a îndeplinit pentru Ludovic al XV-lea s-a numărat şi aflarea de informaţii despre flota engleză în timpul Războiului de Şapte Ani (1756-1763).
CASTRO RUZ, Juana de la Caridad (Juanita) (1933-) ("Donna"), sora lui Fidel Castro, agentă pentru SUA (CIA) în perioada războiului rece. După propria mărturisire, nefiind de acord cu politica fratelui său, a lucrat sub acoperire pentru CIA la începutul anilor 1960.
CEHOVA, Olga, actriţă, agentă pentru URSS în Germania în perioada interbelică şi al doilea război mondial. Se afirmă ca actriţă preţuită chiar de conducătorii Reich-ului. Acceptă să devină agent "adormit" al spionajului sovietic, scopul ei principal fiind acela de a transmite informaţii despre planurile germane de atacare a Uniunii Sovietice. Cu puţină vreme înainte ca trupele sovietice să înceapă asediul Berlinului, este trimis un avion pentru a o salva şi e transportată la Moscova. După război, i se permite să îşi continue cariera artistică în Germania.
CHAMBERS, Whittaker (1901-1961), spion pentru URSS, defector în perioada interbelică. Membru al Partidului Comunist din SUA,a făcut parte, în perioada 1932-1938, din reţeaua sovietică condusă de Nathan Silvermeister. În 1938, dezamăgit de practicile sovietice, C. se detaşează de Partidul Comunist şi îi denunţă pe membrii reţelei care acţionau în SUA, printre care numeroşi înalţi funcţionari din administraţia Roosevelt.
de CHASTELAIN, John, agent englez în România în al doilea război mondial. A fost principalul rezident în România al serviciului de informaţii englez până la ruperea relaţiilor diplomatice de către Marea Britanie, în februarie 1941. Ulterior, a participat la "Operaţiunea Autonomus", al cărei scop era, între altele, stabilirea de legături cu grupul lui Iuliu Maniu în vederea desfăşurării de demersuri pentru ieşirea României din Axă. Grupul este paraşutat în România la 21/22 decembrie 1943, dar e capturat de Jandarmerie, în custodia căreia rămâne până la ieşirea României din alianţa cu Germania.
COHEN, Leontina (Helen Kroger) (1913-1992) ("Lona", "Leslie")şi Morris (1905-1995), spioni pentru URSS (KGB) în SUA şi Anglia în perioada războiului rece. Au fost consideraţi cei mai importanţi agenţi ilegali de origine americană care au spionat în SUA şi în Marea Britanie, activitatea lor având drept scop principal penetrarea şi transmiterea secretelor referitoare la fabricarea bombei atomice către SUA, fapt ce a permis URSS să construiască această armă într-un termen mult mai scurt decât se prevăzuse iniţial. Sunt arestaţi în ianuarie 1961 şi condamnaţi la 20 de ani de închisoare, dar sunt eliberaţi la "schimb".
von COLER, Edith (1895-), agentă germană în România în perioada interbelică.
Scopul activităţii ei era de a se introduce în mediile politice, culturale româneşti în calitate de agent de influenţare, mai ales în ceea ce privea propagarea ideologiei naziste şi apropierea de Germania.
CORNWELL, David (pseudonim literar John Le Carrè) (1931-), scriitor, diplomat, agent pentru Anglia (MI 5) în perioada războiului rece.Este recrutatde MI5, având în atribuţii în ceea ce priveşte cercetarea străinilor. Experienţa dobândită de C. fost folosită selectiv în conceperea romanelor sale de spionaj care i-au adus o reputaţie internaţională.
D
DALILA (DELIAH), personaj biblic, agentă pentru populaţia filistinilor.
Potrivit Bibliei, a fost spioană pentru filistini, care luptau pentru a-şi extinde stăpânirea în Canaan, unde se găsea populaţie evreiască. A fost însărcinată să afle secretul puterii lui Samson, unul dintre "judecătorii copiilor lui Israel", în schimbul unei sume apreciabile. D. a devenit iubita lui Samson şi, după mai multe tentative, a identificat secretul puterii acestuia, secret ce rezida în părul lui. În timp ce Samson dormea, Dalila îi taie părul, fapt ce îi anihilează acestuia forţa.
DECEI, AUREL (1905-1978), istoric, agent pentru Serviciul Secret de Informaţii al României şi agenţiile de informaţii ale Angliei, SUA şi ale altor ţări în Turcia, în al doilea război mondial şi în perioada interbelică. Reputat turcolog,este trimis, în 1940, pe post diplomatic la Istanbul, colaborând cu rezidenţa SSI de aici. După război, se află în contact cu opt servicii de informaţii străine, după propria sa mărturisire, transmiţând mesaje mai ales despre sovietizarea României. În 1957, este răpit de agenţi ai Securităţii şi adus în România. Este condamnat la moarte, pedeapsă comutată la munca silnică pe viaţă. După graţierea din 1964, îşi continuă activitatea ştiinţifică.
DEFOE, DANIEL (1660-1731), scriitor, agent pentru Anglia. Devine agent
în serviciul reginei Ana (1702-1714) din motive financiare, desfăşurându-şi activitatea mai ales în ceea ce priveşte spionarea adepţilor lui Jacob şi ai familiei de Hanovra, care unelteau în vederea obţinerii tronului. Este trimis în Scoţia pentru a acţiona în vederea unirii acesteia cu Anglia. Este considerat unul dintre întemeietorii serviciului de informaţii britanic.
DEUTSCH, Arnold (1903-1942?), agent pentru URSS (NKVD) în Austria şi Anglia în perioada interbelică. Principala sa sarcină era aceea de a recruta agenţi din mediile intelectuale engleze, printre aceştia numărându-se şi membrii "Grupului de la Cambridge". A fost unul dintre cei mai importanţi agenţi ilegali pe care i-a avut spionajul sovietic.
DIETRICH, Marlene (1901-1992), agentă de influenţare pentru Aliaţi în al doilea război mondial. Stabilită la Hollywood, unde se autoexilase după ce Hitler a luat puterea în Germania, devine agent de influenţare în slujba serviciului MI6 din SUA, care se ocupa de crearea unui climat psihologic propice pentru ieşirea Statelor Unite din starea de neutralitate. Are intervenţii la posturile de radio destinate Germaniei, fapt ce face ca însăşi serviciile germane să o numească "apriga Marlene".
DICKINSON Velvalee (Blucher) (1893-1961?) ("Doll Woman"),spioană americană pentru Japonia în al doilea război mondial. Urmare a afacerilor pe care le întreţine cu Japonia, este recrutată de Legaţia acestei ţări în SUA. Contra unei remuneraţii, ea transmite informaţii referitoare la flota americană. FBI o arestează în 1944. Este condamnată la 10 ani de închisoare şi sfârşeşte într-un ospiciu.
DIMA-DRĂGAN, Constantin ( -1986), profesor, agent al serviciului de informaţii externe al R.S. România (CIE) în Austria şi Canada în perioada războiului rece. Este trimis în străinătate de CIE în calitate de agent în cadrul unei operaţiuni care viza unificarea organizaţiilor româneşti din exil sub controlul Bucureştiului. Are iniţiativa creării, în 1983, la Viena, a "Asociaţiei internaţionale a etniei române" (ACIER), în care au fost atrase, de cele mai multe ori în necunoştinţă de cauză asupra unora dintre scopurile reale ale organizaţiei, o serie de personalităţi ale diasporei româneşti din diferite ţări. În 1986, a fost asasinat în locuinţa sa din Toronto, deoarece, după unele interpretări, dorise "să arunce pe piaţă agenţi ai Securităţii".
DODD, Martha (1908-1990) ("Lisa"), spioană pentru URSS (NKVD) în perioada interbelică. Fiică a ambasadorului SUA în Germania William Dodd,întreţine relaţii în cercurile naziste înalte. În acelaşi timp, îşi oferă serviciile NKVD, caz unic în istoria activităţilor informative în care fiica îşi spionează chiar tatăl! Informaţiile transmise erau importante, dat fiind că se refereau şi la atitudinea SUA faţă de o viitoare conflagraţie mondială. După război, se refugiază la Praga. Şi fratele ei, William,a fostagent pentru URSS.
DULLES, Allen W. (1893-1969), agent în Elveţia în al doilea război mondial.
Înaintesă devină şef al CIA (1953), în timpul celui de-al doilea război mondial, a
acţionat în calitate de rezident OSS, fiind implicat într-o serie de acţiuni de "spionaj diplomatic" şi informative.
Din volumul în pregătire la Editura Meronia.