Cine este cel mai puternic om din afacerile cu vânt

Autor: Roxana Petrescu 14.09.2010

Un nume apare în mod constant atunci când vine vorba despre dezvoltarea de parcuri eoliene în România, unul dintre cele mai fierbinţi domenii de investiţii ale momentului pe piaţa locală.

Fie că este vorba de tranzacţii, fie de proiecte de sute de milioane de euro cu "mori de vânt", numitorul comun al multor astfel de investiţii este familia Muntmark.

Companii care sunt lideri de piaţă în domeniul lor, cum este cazul cehilor de la CEZ, Petrom, cea mai mare firmă locală, sau ButanGas România, au cumpărat proiecte care au fost dezvoltate de Emanuel Muntmark, un român de 57 de ani, născut la Voluntari în judeţul Ilfov, dar care are cetăţenie suedeză.

O simplă căutare a numelui Muntmark pe Registrul Comerţului scoate la iveală 43 de rezultate, adică 43 de firme în care un membru al acestei familii deţine o anumită participaţie.

"Nu l-aţi cunoscut pe Muntmark? Păi este foarte simplu să daţi de el! Cumpăraţi un parc eolian şi aşa îl veţi cunoaşte", spun surse din piaţă.

Omul de afaceri nu a fost disponibil pentru declaraţii până la închiderea ediţiei, discreţia în piaţă fiind poate cel mai cunoscut lucru despre el.