Paradoxul recalculării pensiilor speciale: bugetul statului nu câştigă, dimpotrivă pierde

Autor: Iulian Anghel 13.09.2010

Ministrul apărării naţionale, Gabriel Oprea, a emis ieri un punct de vedere diametral opus celui susţinut în urmă cu câteva luni de premierul Emil Boc: prin recalcularea pensiilor speciale puţine dintre fostele cadre militare vor pierde din bani, cele mai multe vor câştiga.

Motivul? Noile norme de recalculare vor include în stabilirea pensiilor nu doar retribuţia lunară, ci şi o serie de sporuri care nu erau luate până acum în considerare.

Dacă acest lucru este valabil pentru militari, atunci este valabil pentru toate cele 159.000 de pensii speciale, plătite exclusiv de la bugetul de stat, pentru că instrucţiunile de aplicare a Hotărârii de Guvern 735/2010 privind recalcularea pensiilor se referă la pensiile militare de stat, pensiile de stat ale poliţiştilor şi pensiile funcţionarilor publici cu statut special. Recalcularea, aşa cum a fost gândită iniţial, ar fi urmat să se facă ca şi când cei în cauză ar fi contribuit din salariu sau soldă la fondul de pensii.

Acum, potrivit aceloraşi instrucţiuni, în recalcularea pensiilor intră, pe lângă retribuţia tarifară lunară, solda etc., şi sporurile, primele sau sumele plătite pentru compensarea concediului de odihnă. Această categorie de "pensii speciale" nu a contribuit niciodată la sistemul de pensii, drept urmare nu este plătită de la bugetul asigurărilor, ci din bugetul de stat. "Astăzi sunt în măsură să îi informez pe militari şi pe cei care au ieşit la pensie din armată că prin recalculare cea mai mare parte a pensiilor militare nu vor scădea. Dimpotrivă, unele dintre ele vor creşte", a spus ieri Oprea.

Dacă metodologia de calcul nu ar fi fost modificată (a fost modificată la 27 august, astfel încât ia în calcul şi altceva decât retribuţia lunară - n.n.), atunci, într-adevăr, pensiile militare ar fi scăzut cu procente cuprinse între 19% şi 69%, a arătat Oprea.

Există două tipuri de pensii speciale care au fost sau vor fi recalculate. O categorie este reprezentată de parlamentari, aviatori şi magistraţi, în număr de aproape 8.000. Cea de-a doua categorie este reprezentată de pensionari militari, poliţişti şi foştii angajaţi ai serviciilor secrete, în număr de 159.000.

Diferenţa este că pensiile din prima categorie au fost recalculate de Casa Naţională de Pensii în mod transparent, pentru că instituţia publică datele, în vreme ce pensiile din a doua categorie, care vor fi recalculate până la finale anului, sunt reevaluate de către ministere, cele care le şi plătesc de la bugetul de stat. Or, nimeni nu ştie cât este fondul aferent plăţii de la bugetul de stat a acestor pensii. Ceea ce înseamnă, că, dacă ele nu scad, ci, dimpotrivă, cresc, de la bugetul de stat vor merge mai mulţi bani spre aceste pensii. Şi nimeni nu va şti cât plăteşte statul în plus, pentru că operaţiunea este complet opacă.

Se ştie că pensiile speciale sunt mult mai mari decât cele ale altor angajaţi - valoarea pensiei medii în România este de circa 170 de euro.

În toată discuţia despre recalcularea pensiilor speciale nu s-a spus niciodată ce economii - Guvernul a susţinut că va face economii - pot fi făcute. Acum, iată, că nu face. Dacă o valoare medie a acestor "pensii speciale" este de 500 de euro, înseamnă că, anual, bugetul de stat cheltuieşte 1 mld. euro cu aceste plăţi.

Ieri, Oprea a oferit o idee vagă despre ce înseamnă aceste pensii care sunt "secrete". Potrivit acestuia, un maior care are 31 de ani vechime şi diferite merite şi are o pensie de 2.240 de lei şi va avea, după recalculare, 2.314 lei - o creştere de 13,2%. În aceeaşi vreme, un general cu 35 de ani de activitate are o pensie de 4.560 de lei, care îi va creşte cu 0,4%.