Petrom a mai scumpit carburanţii cu 6 bani. Cu cât costă mai mult benzina şi motorina de la începutul anului?

Ziarul Financiar 13.09.2010

Petrom, cea mai mare companie locală, a scumpit azi cu 6 bani pe litru toate sortimentele de benzină şi motorină pe care firma de comercializează, în procente creşterea preţurilor fiind de circa 1%.

De la începutul anului, Petrom a aplicat aproximativ 20 de scumpiri în ceea ce priveşte produsele petroliere pe care le distribuţie în reţeaua proprie de benzinării, în procente creşterea fiind, în perioada ianuarie-august, de 14,3% în cazul benzinei şi de 18,7% în ceea ce priveşte motorina. Procentele au fost calculate pentru cele mai vândute tipuri din cele două sortimente de carburanţi.

Astfel, începând de azi, un litru de benzină premium fără plumb costă 4,55 de lei pe litru, în timp ce un litru de motorină euro diesel poate fi achiziţionat cu 4,44 lei pe litru.

Creşterile de preţ au fost aplicate chiar şi în contextul în care toate companiile petroliere s-au confruntat cu o scădere de 6% a cererii în prima jumătate a anului, acest procentaj putând să ajungă până la 10% în tot anul 2010 din cauza măsurilor de austeritate luate de Guvern care au vizat tăieri de salarii şi concedieri în aparatul de stat.