Nokia şi-a dat afară CEO-ul şi a adus un executiv de la Microsoft

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 12.09.2010

Compania finlandeză Nokia, cel mai mare producător de telefoane mobile din lume, l-a desemnat pe Stephen Elop, directorul diviziei de business a companiei Microsoft, în poziţia de director executiv, scrie BBC News.

Elop, primul director de origine străină care va conduce Nokia, îl va înlocui pe Olli-Pekka Kallasvuo, care deţinea poziţia din anul 2006. Decizia ar putea marca o schimbare radicală de strategie în cadrul companiei.

În iulie, Nokia raporta profituri în scădere cu 40% aferente trimestrului doi, în condiţiile în care compania a depus eforturi mari pentru a-şi menţine poziţia de lider pe piaţa smartphone-urilor.

Kallasvuo a fost supus unor presiuni în creştere de a demisiona în acest an după ce Nokia a emis două avertizări legate de profit, iar preţul acţiunilor sale a scăzut cu peste 40% în perioada martie-iunie.

Elop va prelua noua poziţia în cadrul Nokia pe 21 septembrie. El părăseşte actuala poziţie din cadrul Microsoft după numai 20 de luni petrecute în cadrul gigantului american de software. "Board-ul Nokia crede că Stephen dispune de experienţa potrivită şi capacităţi de leadership pentru a concretiza întreg potenţialul Nokia", a declarat preşedintele Nokia, Jorma Ollila.

Producătorul finlandez se bazează pe experienţa lui Elop în domeniul software-ului şi disponibilităţii sale de a restructura businessuri, în contextul în care încearcă să-şi îmbunătăţească rezultatele pe piaţa telefoanelor mobile. Experienţa lui Elop ar putea ajuta Nokia să experimenteze mai mult în domeniul software şi să confere telefoanelor sale caracteristici similare celor de care rivalii săi Apple şi Google se folosesc pentru a-şi asigura loialitatea consumatorilor.

"Dificultăţile cu care se confruntă Nokia sunt bine înţelese", a declarat Elop, 46 de ani. "Rolul meu este să le aduc la suprafaţă, să mă asigur că le vom elimina în mod eficient, că luăm decizii ferme şi ducem organizaţia mai departe în mod agresiv."

Deşi la Nokia, Elop va continua să lucreze şi cu Microsoft. Nokia şi Microsoft au căzut de acord să includă o versiune mobilă a Office în telefoanele Nokia.

Fostul CEO va rămâne în cadrul Nokia pe poziţia de director non-executiv al board-ului companiei. El va primi salariul pe 18 luni, în valoare de 4,6 milioane de euro drept plăţi compensatorii.

Cine este Stephen Elop