Efervescenţă în transportul internaţional, declin pe construcţii

Autor: Laurentiu Cotu 12.09.2010

Importatorul şi distribuitorul camioanelor DAF în România, EVW Holding din Cluj, a înregistrat în primul semestru o cifră de afaceri de 28,3 mil. euro, în creştere cu 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Compania şi-a bugetat pentru acest an o cifră de afaceri de 60 mil. euro, în creştere cu circa 15% faţă de anul 2009.

Potrivit reprezentanţilor companiei, un rol important în evoluţia pozitivă a afacerilor EVW Holding de la începutul anului şi până în prezent l-au avut vânzările de anvelope, piese de schimb pentru camioane şi serviciile after sales. "Piaţa de camioane urmează un uşor trend pozitiv generat de o efervescenţă crescută pe segmentul de transport internaţional. Segmentul destinat vehiculelor pentru construcţii se află în continuare într-o situaţie similară cu cea înregistrată în urmă cu doi ani", a declarat pentru ZF Transilvania Timotei Giurgi, director general al EVW Holding.

Compania clujeană a vândut în primele şase luni din acest an 242 de unităţi DAF noi, faţă de 154 de camioane livrate în aceeaşi perioadă din 2009.

Anul trecut, importatorul clujean a livrat în total 373 de unităţi DAF, faţă de 1.300 de camioane comercializate în 2008, cei mai importanţi competitori ai EVW Holding fiind Mercedes-Benz şi Volvo.

Compania clujeană a achiziţionat în urmă cu doi ani mai multe terenuri în Cluj, Braşov şi Constanţa în vederea dezvoltării unor centre de vânzări. În prezent, firma derulează o investiţie de circa 4 mil. euro în construcţia şi amenajarea celui de-al doilea sediu EVW Holding din Cluj.

"Anul 2011 ne va găsi cu două centre de vânzări şi service EVW Holding la nivelul judeţului Cluj, centre situate în cele două extremităţi ale oraşului, pe două căi de transport intens utilizate. În noul centru amplasat în localitatea Gilău vor funcţiona atât head office-ul EVW Holding, cât şi un centru de vânzări şi service Cluj Vest. Actualul sediu central al companiei va fi păstrat sub forma unui centru de vânzări şi service şi a unui parc destinat vânzării de vehicule second hand", a spus Giurgi.

EVW Holding s-a înfiinţat în anul 1997 la Cluj-Napoca ca şi agent DAF pentru comercializarea camioanelor cu acelaşi nume.

Compania este deţinută de doi antreprenori locali Ioan Chiţa cu o participaţie de 33% din acţiuni şi Mircea Dorel Mureşan cu 17% din titluri şi de grupul olandez E VAN WIJK, cu 50% din acţiuni, potrivit datelor Registrului Comerţului.