Ce obiective pun politicienii şi oamenii de afaceri pe agenda noului ministru al comunicaţiilor

Autor: Magraon Andreea 06.09.2010

Cea mai importantă solicitare adresată ministrului se referă la stoparea cheltuielilor haotice ale statului pe IT&C.



Proiectul eRomânia şi coordonarea proiectelor informatice din cadrul institu­ţiilor publice trebuie să fie priorităţile noului ministru al comunicaţiilor, susţin o serie de politicieni şi antreprenori contactaţi de ZF, care atrag atenţia însă că Valerian Vreme are nevoie de susţinerea preşedintelui şi a premierului pentru a putea schimba cu adevărat ceva în ce priveşte investiţiile statului cu IT-ul.
"Noul ministru trebuie să creeze o comisie aflată în subordinea Ministerului Comunicaţiilor, care să sincronizeze şi să analizeze proiectele IT din orice minister", a declarat pentru ZF Liviu Drăgan, şeful Aso­ciaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS). El a adăugat însă că este puţin probabil ca acest lucru să se realizeze şi că totul depinde de susţinerea preşe­dintelui şi a premierului.
"Fără susţinerea celor doi, ministrul comunicaţiilor se va impune greu în faţa celorlalte ministere care sunt de obicei mai puternice. Astfel, dacă spre exemplu, Mini­sterul Turismului vrea să-şi facă un portal, o poate face", spune Drăgan. Statul a cheltuit 6 - 7 miliarde de euro în ultimii opt ani pe proiecte de informatizare a administraţiei, potrivit lui Toma Cîmpeanu, şeful proiectului eRomânia din cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI).
Varujan Pambuccian, coleg cu Vreme în Comisia de IT&C a Camerei Deputaţilor, consideră că prioritatea absolută a noului ministru al comunicaţiilor trebuie să fie proiectul eRomânia.
"S-au făcut mai multe greşeli până acum în ceea ce priveşte acest proiect. Printre acestea, faptul că s-a vorbit de un proiect de 500 de milioane de euro. Proiectul costă însă mult mai puţin", spune el, adăugând că proiectul în sine va suferi o serie de "modificări şi adaptări către lucrurile care sunt absolut necesare".
Pambuccian susţine că eRomânia trebuie conectat şi cu reforma administrativă, care nu poate fi făcută cu "funcţionari care lucrează cu tone de hârtie".
În ceea ce priveşte Poşta Română şi Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR), instituţii aflate în subordinea MCSI care sunt într-o situaţie financiară dificilă, Pambuccian consideră că statul ar trebui să le privatizeze. "Trebuie luate de pe capul statului. Liberalizarea Poştei trebuia făcută de mai demult, dar s-a amânat deoarece arăta în ultimul hal. Acum îmi pare rău că am gândit aşa", spune el.
Varujan Pambuccian a mai spus că noul ministru trebuie să transforme Institutul de Cercetare în Informatică (ICI), aflat în subordinea Ministerului Comunicaţiilor, într-un institut informaţional care să devină partea de cercetare a MCSI, alături de alta de explorare a sistemelor informatice. Pe de altă parte, Liviu Drăgan, este de părere că atât SNR, cât şi Poşta Română au nevoie în primul rând de un soft de bază, care să ţină evidenţa principalelor activităţi ale companiilor.
Petru Farago (UDMR), membru în Comisia IT&C a Camerei Deputaţilor, susţine că ministrul comunicaţiilor trebuie să îmbunătăţească situaţia Poştei Române, care a pierdut mult teren în ultimii ani în faţa firmelor de curierat rapid,
Relu Fenechiu (PNL), preşedinte al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor a Camerei Deputaţilor, susţine că pentru reformarea Poştei Române şi a SNR este nevoie de un alt guvern şi un alt ministru.
În ceea ce priveşte principalele obiective pe care trebuie să le atingă noul şef de la Comunicaţii, Fenechiu spune că prioritară trebuie să fie deblocarea dosarelor pentru finanţare europeană depuse de autorităţile publice. "Ministerul Comunicaţiilor este fruntaş la blocarea dosarelor de finanţare europeană", spune Fenechiu. De asemenea, el susţine că există mai multe legi în Parlament la care Valerian Vreme a fost coiniţiator şi care aşteaptă acordul Guvernului. Una dintre acestea se referă la utilizarea mijloacelor electronice la exercitarea votului, mai precis verificarea electronică a accesului la vot, prin care, argumentează Fenechiu, se vor evita fraudele.
O altă prioritate pentru ministrul co­municaţiilor trebuie să fie legea de or­­ganizare a Autorităţii Naţionale pen­­tru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). "În statele europene se ce­re ca şeful acestei autorităţi să fie apolitic, dar în România este numit politic având în vedere că este numit de preşedinte la propunerea premierului", spune Fenechiu, care a adăugat că "îi va face statuie" lui Vreme dacă reuşeşte să rezolve toate aceste probleme.
Dan Georgescu, şeful Comisiei IT&C din PNL şi fost preşedinte al autorităţii de reglementare în comunicaţii, spune că principalul obiectiv al ministrului trebuie să fie "repunerea pe tapet a strategiei de creştere a accesului la internet de mare viteză" şi "să asigure o coerenţă a proiectelor IT".